Završeno maratonsko suđenje Slavici Injac, određen datum izricanja presude

Nebojša Tomašević
Završeno maratonsko suđenje Slavici Injac, određen datum izricanja presude

BANjALUKA - Iznošenjem završnih riječi optužbe i odbrane, u banjalučkom Okružnom sudu okončano je maratonsko suđenje bivšoj direktorici Agencije za bankarstvo Republike Srpske Slavici Injac, koju terete za nesavjesno poslovanje u slučaju „Bobar banka“. Tokom suđenja koje je počelo 2019. godine održana su čak 43 ročišta, a presuda će biti izrečena 17. januara.

Republički tužilac Snježana Petković tvrdi da je dokazala da je optužena očigledno nesavjesno poslovala i propustila nadzor nad pomenutom bankom koja je propala, čime je pričinjena šteta od 122,5 miliona maraka.

Branilac optužene Vladi Adamović zatražio je oslobađajuću presudu jer, kako tvrdi, Inac nije prekršila nijednu zakonsku odredbu i sve je radila u skladu s zakonom i propisima.

Petkovićeva je istakla da je Agencija godinama tolerisala nepravilnosti u Bobar banci, a mjere koje je donosila da se te nepravilnosti isprave su bile neadekvatne i izdate su kasno. Naglasila je da je tužilaštvo tokom postupka saslušalo 57 svjedoka i vještaka, te izvelo brojne materijalne dokaze kojima je, smatra ona, utvrđeno da je optužena počinila krivično djelo za koje se tereti.

- Agencija je imala saznanja o izloženosti kreditnom riziku ka Bobar grupi kao i o nepravilnoj evidenciji povezanih lica. Nije blagovremeno reagovala, a samo jednom je prekršajno kaznila banku sa  5.000 KM. Tačno je da Agencija nije znala za duplo knjigovodstvo u banci. Međutim svjedoci su rekli da mjere koje nalagala nisu bile adekvatne - rekla je između ostalog  Petkovićeva.

Naglasila je i da se očiglednost nesavjesnog poslovanja vidi u tome da je Agencija dala saglasnost za novi statut banke koji je dao veća ovlaštenja Nadzornom odboru čiji članovi su dodjeljivali loše kredite, suprotno mišljenjima stručnih službi.

Advokat Adamović tvrdi da je „ovaj slučaj započeo zbog politike“ i da se „lovio Milorad Dodik“ te da je optužnica od početka neodrživa.

- Zbog politike se izrodila ideja da je Agencija protežirala Bobar banku čije vlasnik, kako je rekla tužilac bio blizak vlasti. Međutim to se raspalo i tužioci su dokazali da to nije tačno samim tim što je izmijenjena optužnica i Slavicu Injac ne terete za organizovani kriminal već za nesavjestan rad. Kada im je propala ideja o organizovanom kriminalu išli su na ono što kažu „daj šta daš“ –rekao je Adamović.

Istakao je da nije tačna tvrdnja tužioca da Agencija nije preduzimala nikakve mjere prema banci i da su bile neblagovremene.

- Agencija je preduzela  u tom periodu 60 mjera i ispada da su im skoro svaki dan visili nad glavom. Sve te mjere koje je mogla preduzeti propisane su u zakonu koji je ispoštovan. Banka je lagala i sebe i druge i za duplu knjigovodstvenu dokumentaciju koja bila skrivena saznalo se tek nakon stečaja kada je šteta već nastala-istakao je Adamović.

Istakao je da je Agencija svojim nalozima izdavala rješenja da banka popravi nepravilnosti, ali su novim kontrolama pronalažene nove greške koje su skrivane.

- Izdavana rješenja za nove ispravke, a Agencija je čak poništila i dvije emisije hartija od vrijednosti za dokapitalizaciju jer su bile nepravilne. Da je optužena postupala nesavjesno ne bi to poništila - rekao je, između ostalog, Adamović.

Istakao je da sve do kraja i stečaja banke nisu bili ispunjeni zakonom propisani  uslovi za zatvaranje banke koja je do zadnjeg dana bila solventna.

Optužena Injac istakla je da je saglasna sa završnom riječi advokata te istakla da nisu tačne tvrdnje tužilaštva da se stalno povećavao kreditni rizik banke prema povezanim licima. Istakla je da Agencija sve do kraja 2014. godine nije znala pravo stanje u banci jer je skrivana dokumentacija o transakcijama i kreditima.

Injac terete za nesavjesno poslovanje jer je od jula 2009. godine pa do novembra 2014. godine imala saznanja da Bobar banka posluje sa velikim kreditnim rizikom, ali i pored toga nije ništa preduzela iako je bila dužna da reaguje. Prema optužnici, zbog velike kreditne izloženosti prema povezanim licima, te plasiranja loših kredita, pričinjena je šteta od 122,5 miliona maraka, a Bobar banka je propala te su oštećeni brojne firme, opštine i fondovi.

Optužnica

Optužnicu protiv Slavice Injac i još 15 osoba  je u februaru 2017. godine podiglo Tužilaštvo BiH. Tom optužnicom au ih teretili da su od 10. jula 2009. do 27. novembra 2014. godine djelovali kao zločinačka organizovana grupa koja je finansijskim kriminalom i raznim zloupotrebama načinila štetu od 122,5 miliona KM, a za taj iznos je oštećena Bobar banka.

Predmet protiv Injčeve prebačen je 30. oktobra 2018. godine u Okružni sud u Banjaluci zbog njene bolesti, a Republičko tužilaštvo  je izmijenilo optužnicu u martu prošle godine kada je Injac  na teret stavljeno blaže krivično djelo nesavjesno poslovanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana