Тројка из Новог Града ниjе крива за разбојништво над радником кладионице

Небојша Томашевић
Тројка из Новог Града ниjе крива за разбојништво над радником кладионице

ПРИЈЕДОР - Дарио Ташков (36), Саша Ђукић (35) и Чедомир Николић Чедо (42) из Новог Града ослобођени су оптужбе у приједорском Окружном суду да су у јуну 2016. године опљачкали радника кладионице “Вилијамс” Сашу Маковског који је пресретнут на путу Нови Град – Костајница. Том приликом отети су му пазар, златни ланац, документа и телефон.

Првостепена пресуда је донесена, јер суд сматра да тужилаштво, изван сваке разумне сумње, није доказало да су они одговорни за разбојништво.

Како пише у пресуди оштећени Маковски је током испитивања рекао да није видио лица нападача, нити да зна ко су они. Такође, стоји у пресуди, он није могао да потврди да ли је возило које је било угљенисано, а које му је показано у полицији управо то возило које га је пресрело. Такође се наводи да је свједок у овом случају Борислав П.  на суду оповргао изјаву из истраге у којој је навео да му је оптужени Николић рекао да прати момка из кладионице који носи пазар и да је код њега видио пиштољ и да има пара. Свједок је на суду рекао да се не сјећа и да је у полицији измишљао само да га пусте, а да не зна ништа о разбојништву.

- Анализирајући све доказе суд сматра да није, изван сваке разумне сумње, доказано да су оптужени починили кривично дјело за које се терете па је донесена пресуда којом се ослобађају од оптужби - пише између осталог у пресуди приједорског Окружног суда.

Према оптужници приједорског  Окружног тужилаштва из септембра 2021. године разбојништво је почињено  27. јуна 2016. године на путу Нови Град - Костајница у мјесту Доње Водичево. Како је наведено у оптужници, које су сада ослобођени, нападачи су возилом “поло” претекли “кеди” кладионице “Вилијамс” којим је управљао Маковски и зауставили га.

Наоружани аутоматском пушком  и пиштољем они су изашли из “пола” и пришли “кедију” у којем је био Маковски. Наводи се да су били маскирани и имали фантомке на глави

Том приликом  из службеног возила кладионице “кеди” узето је 20 бијелих коверата у којима се налазио новац од пазара од 31.899 КМ власништво спортске кладионице “Вилијамс” Бањалука. Наводи се и да су осим тога из торбице Маковског узети никловани пиштољ “ЦЗ 99”, телефон “самсунг”, лична карта, возачка дозвола, пасош као и саобраћајна дозвола за возило “фолксваген кеди” и картица за точење горива на бензинској пумпи “Нестро - петрол” и 500 КМ. Након пљачке возило “поло” је нађено на локалном путу у селу Раковац у близини гробља.

Повреде Закона

Суд у пресуди, између осталог, наглашава и да је одбацио изјаву из истраге у којој је Чедомир Николић признао кривицу за разбојништво. Како се наводи, тада осумњичени је испитиван у присуству  адвоката, а у изјави није поучен да се његов исказ дат у присуству браниоца може користити на суду као доказ и без његове сагласности. Тако да суд сматра да је тај записник мањкав и прибављен је битним повредама одредаба Закона о кривичном поступку па се на њему не може заснивати одлука суда.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана