Trojka iz Novog Grada nije kriva za razbojništvo nad radnikom kladionice

Nebojša Tomašević
Trojka iz Novog Grada nije kriva za razbojništvo nad radnikom kladionice

PRIJEDOR - Dario Taškov (36), Saša Đukić (35) i Čedomir Nikolić Čedo (42) iz Novog Grada oslobođeni su optužbe u prijedorskom Okružnom sudu da su u junu 2016. godine opljačkali radnika kladionice “Vilijams” Sašu Makovskog koji je presretnut na putu Novi Grad – Kostajnica. Tom prilikom oteti su mu pazar, zlatni lanac, dokumenta i telefon.

Prvostepena presuda je donesena, jer sud smatra da tužilaštvo, izvan svake razumne sumnje, nije dokazalo da su oni odgovorni za razbojništvo.

Kako piše u presudi oštećeni Makovski je tokom ispitivanja rekao da nije vidio lica napadača, niti da zna ko su oni. Takođe, stoji u presudi, on nije mogao da potvrdi da li je vozilo koje je bilo ugljenisano, a koje mu je pokazano u policiji upravo to vozilo koje ga je presrelo. Takođe se navodi da je svjedok u ovom slučaju Borislav P.  na sudu opovrgao izjavu iz istrage u kojoj je naveo da mu je optuženi Nikolić rekao da prati momka iz kladionice koji nosi pazar i da je kod njega vidio pištolj i da ima para. Svjedok je na sudu rekao da se ne sjeća i da je u policiji izmišljao samo da ga puste, a da ne zna ništa o razbojništvu.

- Analizirajući sve dokaze sud smatra da nije, izvan svake razumne sumnje, dokazano da su optuženi počinili krivično djelo za koje se terete pa je donesena presuda kojom se oslobađaju od optužbi - piše između ostalog u presudi prijedorskog Okružnog suda.

Prema optužnici prijedorskog  Okružnog tužilaštva iz septembra 2021. godine razbojništvo je počinjeno  27. juna 2016. godine na putu Novi Grad - Kostajnica u mjestu Donje Vodičevo. Kako je navedeno u optužnici, koje su sada oslobođeni, napadači su vozilom “polo” pretekli “kedi” kladionice “Vilijams” kojim je upravljao Makovski i zaustavili ga.

Naoružani automatskom puškom  i pištoljem oni su izašli iz “pola” i prišli “kediju” u kojem je bio Makovski. Navodi se da su bili maskirani i imali fantomke na glavi

Tom prilikom  iz službenog vozila kladionice “kedi” uzeto je 20 bijelih koverata u kojima se nalazio novac od pazara od 31.899 KM vlasništvo sportske kladionice “Vilijams” Banjaluka. Navodi se i da su osim toga iz torbice Makovskog uzeti niklovani pištolj “CZ 99”, telefon “samsung”, lična karta, vozačka dozvola, pasoš kao i saobraćajna dozvola za vozilo “folksvagen kedi” i kartica za točenje goriva na benzinskoj pumpi “Nestro - petrol” i 500 KM. Nakon pljačke vozilo “polo” je nađeno na lokalnom putu u selu Rakovac u blizini groblja.

Povrede Zakona

Sud u presudi, između ostalog, naglašava i da je odbacio izjavu iz istrage u kojoj je Čedomir Nikolić priznao krivicu za razbojništvo. Kako se navodi, tada osumnjičeni je ispitivan u prisustvu  advokata, a u izjavi nije poučen da se njegov iskaz dat u prisustvu branioca može koristiti na sudu kao dokaz i bez njegove saglasnosti. Tako da sud smatra da je taj zapisnik manjkav i pribavljen je bitnim povredama odredaba Zakona o krivičnom postupku pa se na njemu ne može zasnivati odluka suda.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana