Сумњив исказ и погрешне оцјене доказа: Зашто је укинута пресуда за убиство Крунића

Небојша Томашевић
Сумњив исказ и погрешне оцјене доказа: Зашто је укинута пресуда за убиство Крунића

БАЊАЛУКА -  Пресуда за убиство власника агенције "Сектор Секјурити" Славише Крунића (48) и његовог пратиоца Жарка Павловића, те покушај убиства возача Горана Илића укинута је, између осталог, због тога што првостепени суд није адекватно цијенио налаз медицинског и балистичког  вјештачења одбране и због битних повреда кривичног поступка.

Пише то у образложењу одлуке Врховног суда Републике Српске коју је овај предмет вратио предмет вратио Окружном суду на ново суђење.

Вијеће Врховног суда, које је и укинуло пресуду, сматра да је првостепени суд у овом случају имао погрешан приступ у погледу оцјене доказа.

Тако ће, укидањем пресуде оптужени Бенеди Ђукановић и некадашњи радник "Сектора" Родољуб Гајић који су добили укупно 60 година затвора поново на оптуженичку клупу, као и Емилио Балдо који је био ослобођен оптужби.

- Судско вијеће је уважило жалбе Републичког јавног тужилаштва, али и бранилаца оптужених. Првостепена пресуда је укинута и предмет је враћен на ново суђење Окружном суду у Бањалуци - рекла је секретар Врховног суда Републике Српске Јелена Деспотовић.

Врховни суд у својој одлуци о укидању пресуде истиче да првостепени  суд, иако је правилно образложио да се на полиграфском тестирању не може засновати одлука ипак то посредно увео у разлоге пресуде констатујући да је оптужени Родољуб Гајић "пао" након полиграфског тестирања чиме је учињена битна повреда кривичног поступка.

Између осталог, у одлуци Врховног суда се наводи да су вјештаци одбране довели и у сумњу како и на који начин је убијен Жељко Ковачевић, али и Славиша Крунић.

Наводи се да је одбрана Ђукановића оправдано приговорила да би према налазу вјештака судске медицине др М.С. који је навео да је глава Крунића била благо окренута удесно према мецима који су испаљивани са десне стране возила, произашло да је метак који га је погодио у лијеву страну врата имао немогућу путању тако да би испаљен са десне стране возила направио полукруг и погодио тог оштећеног у лијеву страну вратa.

 - Код неспорне чињенице да су на фотографији снимљеној приликом увиђаја управо видљиве прскотине крви и мозговине по стропу кабине возила на позицији изнад главе мртвог тијела тог оштећеног, па да код локализације излазне зјапеће ране у предњем дијелу лијеве половине главе (чеоно - сљепоочни предио главе лијево) то и упућује на закључак да тај метак никако није могао бити испаљен са десне, вањске стране возила, већ да је цијев ручног ватреног оружја којим је погођен тај оштећени, била постављена (како је већ наведено) готово вертикално, благо косо нагнута ка натраг и удесно, како су то и навели вјештаци судске медицине др В.Т. и балистичке струке инг. В.М, констатујући да је оштећени С.К.тим метком погођен тако да је метак испаљен у унутрашњости возила - пише између осталог у одлуци Врховног суда РС.

Вијеће такође сматра да је одбрана довела у сумњу и изјаву Горана Илића и његову верзију догађаја, као и то како је он рањен. Како се наводи указивањима и вјештачењима одбране, та изјава је у знатној мјери доведена у сумњу.

- Поред тога је у налазу и мишљењу вјештака балистичке струке  В.М, на који се оправдано и позива одбрана оптуженог Б.Ђ., констатовано да је у најмању руку чудан исказ оштећеног Г.И. који је навео да је након што је ван возила испалио метке из тог пиштоља (на којој позицији је и пронађено 14 чаура калибра 9x19 mm које су испаљене из тог службеног пиштоља), оставио пиштољ на путу, тачно на мјесту одакле је и пуцао, па да је, отворивши задња врата возила покушао да повуче оштећеног С.К., па видјевши да је већ мртав, поново сјео на мјесто возача, па да како ни оштећени Ж.П. није давао знаке живота, је стартовао возило и довезао га пред породичну кућу оштећеног С.К., истичући да су му након што је испалио 14 метака из пиштоља према  нападачима, они одговорили кратким рафалом (испуцавши шест метака, чије чауре су и пронађене на путу иза возила, а на удаљености од око 30 метара од мјеста гдје су пронађене остале чауре испаљене из аутоматских пушака), те да је након тога и наступио прекид напада на њега, па да је и било мрачно, а да је од испаљених метака заглувио и није чуо гласове нападача, те да и није био свјестан да је један нападач погођен, а да он и поред тога оставља пиштољ на путу, иако је пиштољ једина његова одбрана, умјесто да је пиштољ напунио новим мецима и репетирањем извршио убацивање метка у цијев, те напео механизам за опаљење или пак да је дошао до пиштоља оштећеног Ж.П. који је био на мјесту сувозача, па тако и дочека евентуални нови напад– пише у образложењу Врховног суда.

Такво понашање оштећеног Г.И, додаје се, поменути вјештак сматра за потпуно нерационално и некарактеристично за некога ко је прошао обуку заштитара, већ је карактеристично за некога ко је потпуно сигуран да неће бити даљих пуцања према њему, а додајући (како је то и констатовао вјештак др В.Т.) да и није била сметња да тај оштећени, са повредама које је задобио, одвезе возило до породичне куће оштећеног С.К.

У одлуци о укидању пресуде се наводи да је одбрана истицала да је Жељко Ковачевић, који је пронађен мртав на мјесту убиства бизнисмена Крунића, смртоносну повреду највероватније задобио негдје друго па је донесен и постављен ту  гдје пронађен. Наводи се да је вјештак одбране навео да Ковачевић није могао да буде погођен са мјеста на којем је нађен пиштољ из којег је пуцао Горан Илић те да су те констатације вјештака судске медицине покријепљене и мишљењем вјештака балистичара.

Врховни суд РС је у својој одлуци навео да је одбрана тражила реконструкцију догађаја и уз примјену 3Д скенера да се утврде правци пуцања што првостепени суд није прихватио на основу неправилне оцјене да се не би утврдиле нове чињенице нити разјаснило чињенично стање, што је одбрана, како наводи Врховни  суд РС, оправдано приговарала.

Након одлуке, Суд је оптуженом Ђукановићу и Гајићу продужио  притвор, док ће се Балдо бранити са слободе.

Првостепеном пресудом Ђукановић је био осуђен на 40 година за убиство Крунића и Павловића и покушај убиства Илића, док је Гајић добио 20 година због помагања у злочину. Трећеоптужени Емилио Балдо том пресудом је био ослобођен оптужби због недостатка доказа. У злочину је учествовао и Жељко Ковачевић који је убијен у размјени ватре током извршења убиства.

Крунић и члан његовог обезбјеђења Павловић убијени су 22. априла 2019. године у близини Крунићеве куће у Гламочанима, код Лакташа.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана