Суђење улази у завршницу: Робијаш свједочи против оптужених у предмету “Трезор”

Небојша Томашевић
Суђење улази у завршницу: Робијаш свједочи против оптужених у предмету “Трезор”

БАЊАЛУКА – Милан Рељић (53) из Приједора, који због убиства старице робија доживотну казну у Њемачкој, свједочиће путем видео-линка против оптужених за милионске пљачке у предмету “Трезор”, одлучио је бањалучки Окружни суд.

Предсједник судског вијећа Бранимир Јукић је истакао да су власти у Њемачкој одобриле саслушање Рељића, али он може да одбије да да исказ.

- Уколико то уради, ми ту не можемо ништа, јер немамо механизме да га приморамо. Можемо само да читамо његов исказ из истраге - рекао је Јукић.

У овом случају тренутно се суди Јовици Караћу, Милошу Мрђану, Аљоши Галићу и Ђорђу Ћулуму из Бањалуке, те Жељку Павловићу из Кнежева. Заједно са њима оптужени су и Томислав Кнежевић из Кнежева, који је у бјекству па је процес против њега раздвојен, те Синиша Страживук против кога је такође раздвојен поступак због његове болести.

Рељић је кључни свједок тужилаштва, а осуђен је у Минхену на доживотни затвор због убиства пензионерке, држављанке Србије Мире Костов (67) коју је убио у децембру 2020. године. Према оптужници у случају “Трезор”, Рељић је заједно са осталим оптуженима учествовао у неким пљачкама, али је све признао и одлучио да свједочи против њих у замјену за имунитет. Након тога је побјегао, те је у Њемачкој починио злочин.

Одбрана оптужених је и раније тражила његово саслушање како би га могла испитати, јер постоји могућност да је све признао да би сачувао себе.

Судски процес у предмету “Трезор” почео је 2018. године, али је обустављен када је првооптужени Синиша Страживук оптужен за пријетње судији Сњежани Кудрић која је била предсједник вијећа у том предмету.

Након тога изабрано је ново вијеће па је све морало да крене изнова. Суђење је у овом случају више пута одгађано и траје готово шест година, а поново су саслушани сви свједоци. Тужилаштво је до сада извело скоро све планиране доказа, а за многе од њих одбрана је указала да су незаконити. Тужилаштво оптужене из предмета “Трезор” терети да су били чланови злочиначког удружења које је од 2008. до краја 2011. године дјеловало на подручју Бањалуке, Приједора и Кнежева. Оптужени су за организовани криминал и више оружаних разбојништава. Према оптужници из  Комерцијалне банке у Бањалуци однијели су 1.035.230 КМ. Терете их за пљачку 572.857 КМ које су отели од радника “Алфа Секјуритија” у кругу бањалучке фирме “Метал”, када је рањен радник обезбјеђења Јадранко Гранула. Оптужени су и за крађу 229.854 КМ новца “Пошта Српске” када су напали транспортну пошиљку и раднике обезбјеђења агенције “Центурион”, а терете их и за пљачку “Рајфајзен банке” у бањалучком насељу Дервиши из које је украдено 33.468 марака.

 

Приговори

Говорећи о доказима тужилаштва, адвокат Дарко Кременовић указао је да су поједине наредбе о претресима у овом случају незаконите.

- У једном случају имамо усмену наредбу судије за претрес, а немамо службене забиљешке нити записник. Међу фотографијама имамо ловачку пушку, а то нема везе са оптужницом - рекао је адвокат Кременовић.

Судија Бранимир Јукић питао је тужиоца да ли је поменута  усмена наредба издата на законит начин и прате ли је службена забиљешка и записник о издавању. Јукић је истакао да од тога зависе сви докази прибављени претресом, јер ако је наредба незаконита онда су и докази. Тужилац је рекао да је наредба законита и да о томе постоје докази у КПП спису.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана