Suđenje ulazi u završnicu: Robijaš svjedoči protiv optuženih u predmetu “Trezor”

Nebojša Tomašević
Suđenje ulazi u završnicu: Robijaš svjedoči protiv optuženih u predmetu “Trezor”

BANjALUKA – Milan Reljić (53) iz Prijedora, koji zbog ubistva starice robija doživotnu kaznu u Njemačkoj, svjedočiće putem video-linka protiv optuženih za milionske pljačke u predmetu “Trezor”, odlučio je banjalučki Okružni sud.

Predsjednik sudskog vijeća Branimir Jukić je istakao da su vlasti u Njemačkoj odobrile saslušanje Reljića, ali on može da odbije da da iskaz.

- Ukoliko to uradi, mi tu ne možemo ništa, jer nemamo mehanizme da ga primoramo. Možemo samo da čitamo njegov iskaz iz istrage - rekao je Jukić.

U ovom slučaju trenutno se sudi Jovici Karaću, Milošu Mrđanu, Aljoši Galiću i Đorđu Ćulumu iz Banjaluke, te Željku Pavloviću iz Kneževa. Zajedno sa njima optuženi su i Tomislav Knežević iz Kneževa, koji je u bjekstvu pa je proces protiv njega razdvojen, te Siniša Straživuk protiv koga je takođe razdvojen postupak zbog njegove bolesti.

Reljić je ključni svjedok tužilaštva, a osuđen je u Minhenu na doživotni zatvor zbog ubistva penzionerke, državljanke Srbije Mire Kostov (67) koju je ubio u decembru 2020. godine. Prema optužnici u slučaju “Trezor”, Reljić je zajedno sa ostalim optuženima učestvovao u nekim pljačkama, ali je sve priznao i odlučio da svjedoči protiv njih u zamjenu za imunitet. Nakon toga je pobjegao, te je u Njemačkoj počinio zločin.

Odbrana optuženih je i ranije tražila njegovo saslušanje kako bi ga mogla ispitati, jer postoji mogućnost da je sve priznao da bi sačuvao sebe.

Sudski proces u predmetu “Trezor” počeo je 2018. godine, ali je obustavljen kada je prvooptuženi Siniša Straživuk optužen za prijetnje sudiji Snježani Kudrić koja je bila predsjednik vijeća u tom predmetu.

Nakon toga izabrano je novo vijeće pa je sve moralo da krene iznova. Suđenje je u ovom slučaju više puta odgađano i traje gotovo šest godina, a ponovo su saslušani svi svjedoci. Tužilaštvo je do sada izvelo skoro sve planirane dokaza, a za mnoge od njih odbrana je ukazala da su nezakoniti. Tužilaštvo optužene iz predmeta “Trezor” tereti da su bili članovi zločinačkog udruženja koje je od 2008. do kraja 2011. godine djelovalo na području Banjaluke, Prijedora i Kneževa. Optuženi su za organizovani kriminal i više oružanih razbojništava. Prema optužnici iz  Komercijalne banke u Banjaluci odnijeli su 1.035.230 KM. Terete ih za pljačku 572.857 KM koje su oteli od radnika “Alfa Sekjuritija” u krugu banjalučke firme “Metal”, kada je ranjen radnik obezbjeđenja Jadranko Granula. Optuženi su i za krađu 229.854 KM novca “Pošta Srpske” kada su napali transportnu pošiljku i radnike obezbjeđenja agencije “Centurion”, a terete ih i za pljačku “Rajfajzen banke” u banjalučkom naselju Derviši iz koje je ukradeno 33.468 maraka.

 

Prigovori

Govoreći o dokazima tužilaštva, advokat Darko Kremenović ukazao je da su pojedine naredbe o pretresima u ovom slučaju nezakonite.

- U jednom slučaju imamo usmenu naredbu sudije za pretres, a nemamo službene zabilješke niti zapisnik. Među fotografijama imamo lovačku pušku, a to nema veze sa optužnicom - rekao je advokat Kremenović.

Sudija Branimir Jukić pitao je tužioca da li je pomenuta  usmena naredba izdata na zakonit način i prate li je službena zabilješka i zapisnik o izdavanju. Jukić je istakao da od toga zavise svi dokazi pribavljeni pretresom, jer ako je naredba nezakonita onda su i dokazi. Tužilac je rekao da je naredba zakonita i da o tome postoje dokazi u KPP spisu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana