Suđenje za poplave u Doboju: Stanovnici Usore nisu bili obaviješteni o opasnosti

Nebojša Tomašević
Suđenje za poplave u Doboju: Stanovnici Usore nisu bili obaviješteni o opasnosti

BANjALUKA – Nekadašnji predsjednik dobojske Mjesne zajednice Usora Cvijetin Bijelić prilikom ispitivanja u policiji je kazao da njega niko nije obavijestio o opasnosti od poplava niti im se neko obraćao te da  ga je voda zatekla na ulici.

Bijelić je preminuo pa je njegov iskaz čitan u banjalučkom Okružnom sudu na nastavku na suđenju bivšem gradonačelniku Doboja Obrenu Petroviću i nekadašnjem šefu Odsjeka civilne zaštite Milku Vidakoviću.

Pomenuti dvojac terete  za izazivanje opšte opasnosti tokom poplava u maju  2014. godine  u kojima je nastradalo 11 ljudi i pričinjena velika materijalna šteta.

Osim Bijelićevog, pročitani su iskazi još četiri svjedoka tužilaštva koji su u međuvremenu preminuli. Bijelić je u iskazu rekao da u MZ Usora nisu imali opremu za borbu protiv elementarnih nepogoda i poplava.

Mještanka Usore Vukosava Blagojević, čije iskaz takođe čitan jer je preminula, kazala je da ih niko nije obavještavao o poplavama. Ona je u ovoj nepogodi izgubila supruga Milenka koji se utopio u prizemlju.

- Tog jutra, 15. maja Milenko je otišao do pomoćnog objekta i samo sam ga čula kada je rekao "evo je". Naišao je poplavni talas i ušla sam u kuću, a Milenko je ostao ispred. Nakon nekog vremena je ušao i zvao komšiju Olivera koji je došao i meni  pomogao da odem na sprat. Milenko je ostao u prizemlju gdje kasnije nađen utopljen-rekla je Blagojevićeva.

Svjedok Ćamil Dizdarević u svojoj izjavi je rekao da niko nije obilazio barake u kojima je živio u blizini Željezničke stanice u Doboju niti ih je  obavještavao o poplavi. Istakao je da je u vodi uništena njegov baraka, te da je kasnije pronađena mrtva i komšinica Bahrija Skula.

Pokojni Mihajlo Arsenić koji je bio član Gradskog štaba za vanredne situacije  u izjavi je naveo da ga je poplava zatekla u Bušletiću pa nije mogao da govori da li je u Doboju bilo upozorenja na opasnost od poplave ili ne.

Pejo Zubak u policiji je ranije rekao da je nakon što je  voda ušla u njegovu kuću otišao na tavan i sa suprugom  tamo proveo tri dana. Kazao je da ga je tog dana zvao i sestrić Željko Jelač i rekao da im je voda ušla u kuću i tražio pomoć.

- Pošto sam i ja bio poplavljen i borio se da spasim suprugu  nisam mogao  da odem. Kasnije su moja sestra Marija Jelač i sestrić Željko nađeni utopljeni - stoji u izjavi Zubaka koja je pročitana pred sudijama.

Nakon čitanja iskaza preminulih svjedoka, dobojsko Okružno tužilaštvo počelo je sa izvođenjem materijalnih dokaza. Među tim dokazima bili su i zapisnici o uviđajima pronalaska utopljenika iz poplava.

Prigovori

Odbrana optuženih prigovorila je većini dokaza istakavši da su uzeti nezakonito. Petrovićev branilac Jadranka Ivanović istakla je  da je svjedoke, čiji su iskazi pročitani, saslušalo ovlašćeno lice koje je takođe oštećeno u poplavama.

- To je suprotno Zakonu i oštećeni nije mogao da saslušava svjedoke i tužilaštvo je trebalo da ga izuzme u ovom slučaju. Takođe i dobojsko Tužilaštvo je oštećeno i trebalo je da se izuzme - rekla je između ostalog Jadranka Ivanović.

Prigovorila je  zapisnicima o uviđajima o pronalasku tijela utopljenika istakavši da je u jednom slučaju jedan inspektor uradio uviđaj.

- Nije bilo ni mrtvozornika i inspektor Vlado Vranješ je sam uradio uviđaj. To je suprotno pravilima struke i zakonu - rekla je Ivanovićeva.

Odbrana optuženih ukazala je da je u ovom slučaju istraga  vođena  i prije naredbe o njenom pokretanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana