Policajci oslobođeni optužbe da su uzeli novac od vozača kamiona

Nebojša Tomašević
Policajci oslobođeni optužbe da su uzeli novac od vozača kamiona

BANjALUKA – Policajci Mile Lukić i Branislav Stanić u banjalučkom Okružnom sudu ponovo su oslobođeni optužbi da su zloupotrijebili položaj te od Stefana S, vozača kamiona jedne firme uzeli novac kako ne bi poslali na vanredni tehnički pregled.

Oni su oslobođeni optužbi i u prvostepenom postupku, ali je nakon žalbe Republičkog tužilaštva ta presuda ukinuta i vraćena na novi postupak.

Sudija Branimir Jukić, koji je predsjedavao vijećem koje je sudilo pomenutima, kaže da je oslobađajuća presuda izrečena jer nema dokaza za optužbe koje se Lukiću i Staniću stavlja na terete.

- U ovom slučaju cijeli slučaj se zasniva na iskazu oštećenog Stefana S. Međutim, on je četiri puta dao izjave o ovom slučaju koje se  ne podudaraju u bitnim činjenicama. Prvostepena presuda jeste ukinuta, ali nije osporena u pogledu bitnih činjenica koje se tiču izjave svjedoka. Njegove izjave su nejasne i nekonzistentne te sud na njima nije mogao da zasnuje osuđujuću presudu. S obzirom da nema drugih dokaza osim izjave, sud nije mogao da donese drugačiju odluku  – rekao je Jukić.

Pojasnio je da sud u slučajevima u kome postoji sumnja  mora  se presuditi u korist optuženog.

Republičko tužilaštvo Lukića i Stanića prvo je bilom optužilo za primanje mita, ali je tokom prvostepenog postupka krivično djelo prekvalifikovano u zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja.

Prema optužnici, koje su opet oslobođeni, oni su 27. januara 2021. godine na magistralnom putu Vlasenica – Kladanj zaustavili kamion koji je vozio Stefan S. Optuženi su  u  to vrijeme radili kao policajci Policijske stanice Vlasenica na kontroli saobraćaja. Kako se navodi u optužnici. nakon zaustavljanja vozaču su rekli da bi vozilo trebalo da pošalju na vanredni tehnički pregled, nakon čega su zatražili da im da novac kako to ne bi učinili.

- Vozač im je ponudio 20 KM, a oni su mu rekli da je to malo, nakon čega im je on ponudio 50 KM, ali su rekli da je i to malo-stoji u optužnici.

Dodaje se da je vozač tada ponudio 75 KM, ali je i taj iznos za optužene bio mali, nakon čega je Stefan S. dao 100 KM Lukiću. Nakon toga optuženi su uzeli taj novac i vozača pustili da ide.

Optužnica protiv pomenutih podignuta je u septembru 2021. godine i njome je bilo predloženio da se optuženima oduzme primljeni novčani iznos i izrekne mjera bezbjednosti, zabrana vršenja poziva, djelatnosti ili dužnosti kao ovlašćenih službenih lica u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike

Republički tužilac Goran Glamočanin najavio je žalbu i na ovu oslobađajuću presudu jer tvrdi da ima dovoljno dokaza za krivicu optuženih.

Troškovi

Nakon što su Mile Lukić i Branislav Stanić oslobođeni krivice sud je odlučio da troškovi krivičnog postupka padaju na teret budžeta. Radi se o troškovima od 630 KM koji se odnose na dolaske svjedoka na sud.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana