Oslobođen optužbe za pogibiju komšije zbog nedostatka dokaza

Nebojša Tomašević
Oslobođen optužbe za pogibiju komšije zbog nedostatka dokaza

BANjALUKA - Ranko Čavić (68) iz Banjaluke oslobođen je optužbi da je, vozeći teško pijan, kombijem “mercedes” udario i usmrtio komšiju Dušana Đakovića (44) jer za to nema dokaza.

Presudu je izreklo vijeće banjalučkog Okružnog suda kojim je predsjedavao sudija Siniša Marković.

- Analizom svih dokaza tužilaštva sud nije mogao na nesumnjiv način utvrditi kako se nesreća desila i kako je optuženi startovao i pokrenuo vozilo. Nije bilo moguće utvrditi ni da li je u kritično vrijeme optuženi upravljao vozilom. Stoga je sud primjenjujući načelo “in dubio proreo” (kada postoji sumnja, ide se u korist optuženog) donio ovakvu presudu - rekao je sudija Marković. Branilac optuženog Branko Gudalo istakao je da je ovo bila jedina ispravna odluka.

- Ovdje se radi o nesrećnom slučaju, a ne o krivičnom djelu jer optuženi u vrijeme nesreće nije upravljao vozilom. On i oštećeni su u trenutku nesreće gurali vozilo kada je došlo do tragedije. Inače se radi o dugogodišnjim prijateljima - rekao je Gudalo. Optužnica banjalučkog Okružnog tužilaštva Čavića  je teretila da je vozeći teško pijan kombijem udario i usmrtio Đakovića 27. decembra 2022.godine u ulici Akademika Branka Milanovića u Debeljacima.

Prema optužnici, Čavić je u stanju teškog pijanstva sa koncentracijom alkohola u organizmu od 2,45 g/kg kombijem “mercedes dajmler benc” udario Đakovića prilikom skretanja s makadamskog puta u ulicu Akademika Branka Milanovića.

Navodi se da je Đaković stajao oko sredine kolovoza i okrenut licem prema nailazećem vozilu. Navodi se da optuženi nije obratio pažnju na Đakovića iako  nije bilo objektivnih prepreka koje bi sprečavale da ga uoči.

- Vozilom je udario oštećenog i on je odgurnut unazad te je pao te je pregažen i vučen prednjim dijelom automobila optuženog. Đaković je zadobio  teške povrede od kojih je preminuo na licu mjesta - stoji u optužnici kojom se Čaviću na teret stavlja krivično djelo ugrožavanje javnog saobraćaja.

Odlukom suda optuženi je oslobođen plaćanja troškovi postupka. Sudija Siniša Marković je rekao da oni padaju na teret budžeta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana