Vještaci: Propusti vozača doveli do pogibije radnika „Čistoće“ u Banjaluci

Jasmina Salopek
Vještaci: Propusti vozača doveli do pogibije radnika „Čistoće“ u Banjaluci

BANjALUKA - Stradali radnik "Čistoće" Ranko Milošević (58) pokušao je da izbjegne teretno vozilo "opel korsu" za čijim volanom je bio Vojo Čivčić (28) iz Banjaluke, ali nije uspio i došlo je do tragedije.

Pojasnio je ovo vještak saobraćajne struke Milija Radović u Okružnom sudu u Banjaluci na nastavku suđenja Čivčiću koga terete da je 4. novembra prošle godine skrivio nesreću u kojoj je poginuo Milošević. Vještak Radović kazao je da je Čivčić vozio 30 km/č više od dozvoljene brzine.

- To je nekih 60 odsto iznad ograničenja od 50 kilometara na čas,  koje je propisano da se ulicom Kralja Petra Prvog Karađorđevića vozi - pojasnio je Radović.

Prema njegovim riječima, Čivčić je, s obzirom da je vozilo "Čistoće" imalo upaljenu narandžastu rotaciju, mogao isto da uoči, kao i radnika koji je bio u radnom odijelu sa reflektujućim trakama.

- Ovo su sve njegovi propusti kao vozača, jer nije obraćao pažnju na saobraćaj. U trenutku udara vozila u pješaka Čivčić je vozio 80 km/č zbog čega je Milošević zadobio višestruke povrede, koje uključuju i napuknuće lobanje, rascjep aorte, kao i moždanih ovojnica - istakao je Radović i naveo da je optuženi automobilom upravljao u stanju srednjeg pijanstva sa koncentracijom alkohola u krvi od 1,84 grama po kilogramu.

Tokom svjedočenja vještaka, u sudnici su prikazani i snimci saobraćajne nesreće, na kojima se vidi kako Čivčić ide iz smjera Lazareva ka Narodnom pozorištu Republike Srpske gdje nailazi na Miloševića koji je od udara odletio u vazduh te pao na kolovoz usljed čega je došlo do trenutne smrti.

Drugi svjedok tužilaštva bio je vještak mašinske struke Vojo Srdić koji je kazao je da je "opel korsa" u trenutku nesreće bila tehnički ispravna.

- Vještačenjem sam utvrdio da u momentu nesreće nije došlo ni do kakvog kvara na vozilu ili naglog otkazivanja sistema za upravljanje i kočenje - rekao je Srdić.

Predsjednik sudskog vijeća Zorica Baroš svjedoka Srdića upitala je kako je utvrdio da su volan i kočnice bili ispravni, on je odgovorio da je kočnice lično pregledao kada je ušao u vozilo.

- Pritiskom noge na kočnicu osjetio se pritisak, što ukazuje na to da su ispravne. Gume su bile ispravne, sa predviđenim šarama za to godišnje doba - objasnio je Srdić.

Optuženi Čivčić bio je svjestan da vozeći pod dejstvom alkohola može izazvati opasnost za živote ljudi, na šta je pristao. Poslije nesreće, on je pobjegao, ali je ubrzo uhapšen i nakon ispitivanja određen mu je pritvor.

OPTUŽNICA

Voju Čivčića, koji je usmrtio Ranka Miloševića u centru Banjaluke, terete za ugrožavanje javnog saobraćaja, a optužnicu je podiglo banjalučko Okružno tužilaštvo te potvrdio Okružni sud u Banjaluci.

Prema optužnici nesreća se desila 4. novembra 2023. godine, 50 minuta iza ponoći u centru Banjaluke u ulici Kralja Petra Prvog Karađorđevića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana