Полицајци ослобођени оптужбе да су узели новац од возача камиона

Небојша Томашевић
Полицајци ослобођени оптужбе да су узели новац од возача камиона

БАЊАЛУКА – Полицајци Миле Лукић и Бранислав Станић у бањалучком Окружном суду поново су ослобођени оптужби да су злоупотријебили положај те од Стефана С, возача камиона једне фирме узели новац како не би послали на ванредни технички преглед.

Они су ослобођени оптужби и у првостепеном поступку, али је након жалбе Републичког тужилаштва та пресуда укинута и враћена на нови поступак.

Судија Бранимир Јукић, који је предсједавао вијећем које је судило поменутима, каже да је ослобађајућа пресуда изречена јер нема доказа за оптужбе које се Лукићу и Станићу ставља на терете.

- У овом случају цијели случај се заснива на исказу оштећеног Стефана С. Међутим, он је четири пута дао изјаве о овом случају које се  не подударају у битним чињеницама. Првостепена пресуда јесте укинута, али није оспорена у погледу битних чињеница које се тичу изјаве свједока. Његове изјаве су нејасне и неконзистентне те суд на њима није могао да заснује осуђујућу пресуду. С обзиром да нема других доказа осим изјаве, суд није могао да донесе другачију одлуку  – рекао је Јукић.

Појаснио је да суд у случајевима у коме постоји сумња  мора  се пресудити у корист оптуженог.

Републичко тужилаштво Лукића и Станића прво је билом оптужило за примање мита, али је током првостепеног поступка кривично дјело преквалификовано у злоупотреба службеног положаја или овлашћења.

Према оптужници, које су опет ослобођени, они су 27. јануара 2021. године на магистралном путу Власеница – Кладањ зауставили камион који је возио Стефан С. Оптужени су  у  то вријеме радили као полицајци Полицијске станице Власеница на контроли саобраћаја. Како се наводи у оптужници. након заустављања возачу су рекли да би возило требало да пошаљу на ванредни технички преглед, након чега су затражили да им да новац како то не би учинили.

- Возач им је понудио 20 КМ, а они су му рекли да је то мало, након чега им је он понудио 50 КМ, али су рекли да је и то мало-стоји у оптужници.

Додаје се да је возач тада понудио 75 КМ, али је и тај износ за оптужене био мали, након чега је Стефан С. дао 100 КМ Лукићу. Након тога оптужени су узели тај новац и возача пустили да иде.

Оптужница против поменутих подигнута је у септембру 2021. године и њоме је било предложенио да се оптуженима одузме примљени новчани износ и изрекне мјера безбједности, забрана вршења позива, дјелатности или дужности као овлашћених службених лица у Министарству унутрашњих послова Републике

Републички тужилац Горан Гламочанин најавио је жалбу и на ову ослобађајућу пресуду јер тврди да има довољно доказа за кривицу оптужених.

Трошкови

Након што су Миле Лукић и Бранислав Станић ослобођени кривице суд је одлучио да трошкови кривичног поступка падају на терет буџета. Ради се о трошковима од 630 КМ који се односе на доласке свједока на суд.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана