Велики брат: Убиство свата и барикаде (8) - Барикаде нису одговор на референдум

Рајко Дукић
Велики брат: Убиство свата и барикаде (8) - Барикаде нису одговор на референдум

МАГНЕТОФОНСКИ СНИМАК 56. СЈЕДНИЦЕ ПРЕДСЈЕДНИШТВА СРБиХ, ОДРЖАНЕ 2. МАРТА 1992.

ПО УПОТРЕБИ ВРАТИТИ

СТРОГО ПОВЈЕРЉИВО

 

РАЈКО ДУКИЋ: Овај захтјев у овом папиру, под 6. ми смо ставили да се под хитно разоружају паравојне формације (вјероватно је г. предсједника ово највише иритирало), "Зелене беретке" које јавно дјелују у Сарајеву штетећи, између осталог, криминалце, починиоце злочина.

Ми имамо података, молим вас, нама је речено од званичних личности да починиоци злочина се знају, зна се ко су, гдје су итд. Али се до њих не може доћи управо што се тиче ових кадрова. То је био разлог да ово, као посебно питање, нагласим. Ми можемо да прихватимо и то да је данас таква ситуација да је немогуће доћи до привођења, хапшења и како се већ каже, и ту можемо доћи до разумијевања јер рачунамо да ће то ипак изаћи пред лице правде.

Ето, ја сам, можда мало и преоштро неке ствари коментарисао, дао сам мишљење. Морам вам рећи да има тога пуно што се не може држати под контролом, има пуно захтјева са терена и морамо да прихватимо реалност да су људи помало уплашени, забринути, напети, да нам је ситуација поодавно лоша, да треба мало па да се догоди пуно, итд. Ево, ја сам завршио, хвала вам.

АЛИЈА ИЗЕТБЕГОВИЋ: Да видимо. Изволите.

БИЉАНА ПЛАВШИЋ: Да нешто кажем у вези са овим. Дефинитивно је то да ове барикаде нису одговор на демократски чин референдума. Ви добро знате да је на низу конференција за штампу речено да то није референдум српског народа зато што смо се ми у новембру изјаснили, али да јесте плебисцит два друга народа и да од најзваничнијих људи у Странци, а мислим да смо и ми овдје у Предсједништву, г. Кољевић и ја, неколико пута рекли да је то плебисцит два народа који се сада изјашњава. Ми смо се у новембру изјаснили.

Не знам да ли је стварно потребно да вас овдје убјеђујем да то није уопште одговор на референдум. Десио се онај несретни случај јуче и сигурно, да вам кажем, највише што је иритирало народ, могу не само да имам податке него и да осјетим оно што је могло толико изиритирати народ - то су оне изјаве које су дате на ТВ, у средствима информисања, онај велики публицитет. Али, добро нека буде и то. Али најгоре су изјаве биле у току референдума и послије референдума. Био је иступ г. Махмутчехајића који, не треба да вам говорим, најдрастичнија реченица је била да је српски народ фашистички народ. То је једно. А друго, г. предсједниче, када сте Ви јуче коментарисали... Г. Мехмутчехајић у разговору који је водио заједно на ТВ.

АЛИЈА ИЗЕТБЕГОВИЋ: Ја право да вам кажем, ако ми допустите, да је дао ту изјаву да је чујем. За мене је Махмутчехајић и као лични и као пријатељ... Ако је то тачно, то је неопростиво. Не вјерујем да је тако нешто Махмутчехајић могао да каже. Ја сам био у иностранству кад је тај био интервју. Знам да је био контроверзан, да је било пуно примједаба на њега. Али једноставно не вјерујем да је то рекао.

БИЉАНА ПЛАВШИЋ: Прибавите молим вас касету. Ја сам слушала и знам да је два пута г. Момчило Крајишник инсистирао да он то понови.

АЛИЈА ИЗЕТБЕГОВИЋ: Ето, ја сам дао ову изјаву и подржаћу је, а ви мени дајте касету да је видим да је Махмутчехајић рекао да је српски народ фашистички народ. Ја ћу тражити Махмутчехајића и рећи му да смо до сада били и пријатељи и сарадници, од сад...

БИЉАНА ПЛАВШИЋ: Добро, има начина да се набави та касета. Волела бих стварно да је чујете. У реду. Али да идем сад даље и да кажем оно што сам јутрос рекла, само нисмо били у овом саставу, да су изјаве јучерашње које су дате на ТВ, у средствима информисања, имале овај не призвук него коначно тај смисао. Обављен је референдум, гдје се није изјаснио један народ на том референдуму, малтене запечаћена. Ја добро знам шта иза тог референдума све слиједи. Међутим, народ који је изашао на барикаде и други који јако негодују, другим ријечима да кажем, 80 посто српског народа из оних изјава није могло ништа друго да закључи него ово што вам ја сада говорим. Ја нисам закључила зато што сам у току ових догађаја и знам све како тече даље и која је процедура да се дође до овога што је јуче речено да је БиХ стекла сувереност и независност. Ја ћу вам рећи да се не ради само о нешколованом народу, него је мене један мој колега са факултета звао телефоном па ме питао шта је ово. Значи, људи који нису толико укључени у ова збивања, импресије су од таквих изјава отприлике биле такве да су се људи почели хватати за главу. Је ли ово начин да се прво у Скупштини, када се говори о расписивању референдума, заобиђе један народ, који једноставно није био зато, и да се то тако једноставно игнорише. И онда, када је референдум завршен, да се даје оваква оцјена. Ја сам о томе јутрос говорила и заиста сам тражила да овај дио овдје вашег саопштења, односно саопштења данашњег Предсједништва, буде у том смислу да ту ствар појасни. Да је референдум једна чињеница, резултати референдума су једна чињеница која ће се, сигурно, у даљим разговорима о судбини БиХ узети у обзир, не знам ни ја у којем контексту, али никако неће значити то нити ће Е3, а нити ће два друга народа, односно њихови представници који су одређени да преговарају, прећи преко тога да након референдума имамо готово устројство унутрашње БиХ. И у том смислу сам ја јутрос говорила и тражили смо рјешење како ћемо дати једну формулацију да се то појасни, извојевати да из Кризног штаба српског народа сматрају да није било довољно јасно то наглашено и можда што је управо то кључно, у овоме свему, нећу да кажем да ови други захтјеви немају исто тежину, и исто би тако казала - јесте овдје је осам захтјева, али то није осам захтјева, хајде тек тако да постављамо захтјеве. Него стварно осам захтјева који се могу реализирати уколико има добре воље за договор. Мени се чини да смо јутрос неке од ових ствари доста лако ријешили, јер ово све што се тиче МУП-а добили смо гаранцију да ће наш министар МУП-а са замјеником, и био је г. Јусуф исто тако, преузели су то и ми смо на неки начин то, из ових захтјева, искључили рачунајући да ће доћи до реализације тога.

                                   (Наставиће се)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана