Велики брат: Убиство свата и барикаде (16) - Закључци који су могли спријечити рат

Рајко Дукић
Велики брат: Убиство свата и барикаде (16) - Закључци који су могли спријечити рат

Посебно су битни закључци усвојени на тој проширеној сједници, који, нажалост, нису спроведени. Да јесу, више је него сигурно да слијед догађаја не би био крвав и трагичан, пише Дукић

Предсједништво изјављује да референдум који је управо окончан не прејудицира организацију БиХ, која је предмет разговора о будућем уређењу БиХ, који се воде под покровитељством Европске заједнице. Ове разговоре треба хитно наставити и њихови резултати морају уважавати интересе сва три народа, као и других грађана БиХ

 

МАГНЕТОФОНСКИ СНИМАК 56. СЈЕДНИЦЕ ПРЕДСЈЕДНИШТВА СРБиХ, ОДРЖАНЕ 2. МАРТА 1992.

 

ПО УПОТРЕБИ ВРАТИТИ

СТРОГО ПОВЈЕРЉИВО

 

 

БИЉАНА ПЛАВШИЋ: Ја мислим да онда прескачемо неке ствари. Јутрос су дати захтјеви, односно услови за преговоре Кризног штаба. Између осталог, спомињана су средства информисања. Да не испадне да сада по томе није ништа урађено. Ми смо тамо били и разговарали смо са најодговорнијим људима ТВ и Радија и они су се прво сложили да се не могу понашати као да је редовна ситуација него је заиста ванредна ситуација. То су они прихватили одмах, чак су они неке ствари сами, прије нашег доласка, формулисали шта би Радио и ТВ требало у овој ситуацији да ради и мислим, не могу вам сад набројати све овдје, немам папир, мислим г. Борас, ако се слажете, оно је све било у реду и коректно урађено. Оно што је тражено, тражено је ово што је овдје наведено у захтјеву. О томе смо разговарали и они кажу да нема проблема. Само проблем постоји код механизма и пустили су нас да данас до шест сати они сједну, разраде механизам како би се то могло да на подручју БиХ. Пазите, ради се само о другом каналу. Први канал је 6-х канал који тече како тече. Ради се само о другом каналу. Ми смо их молили, као привремено рјешење, да онај ко хоће да гледа хрватску ТВ може да укључи други канал и да гледа хрватску ТВ, ко хоће београдску ТВ може. А имамо три термина и мислим да су се људи добро потрудили око тога и ту је овај папир овдје који, чини ми се, садржи све оно што смо ми тражили. То да. И да су на путу...

РАЈКО ДУКИЋ: Да се каже да је била проширена сједница Предсједништва гдје је присуствовао предсједник Кризног штаба, на неки начин ја те послове тамо водим, постоји договор о одређеним питањима и да се сада изда саопштење Предсједништва. Да се изрази жаљење о случају који се десио, то се зна, ово о чему смо разговарали. Под три склањање барикада са улица и тиме престају разлози да постоји Кризни штаб у Предсједништву, с тим да ће се Предсједништво на наредној сједници о томе коначно изјаснити.

Четврто је било, кад се тиче питања односно захтјева везано за ТВ од подјеле до уређивачке политике, уређен је приједлог од стране одговорних лица са ТВ и тим ће се питањем позабавити надлежни органи ових дана. И то би, по мени, било задовољавајуће. Сљедеће да се каже да се органи МУП-а обавезују да, у најкраћем могућем року, ураде на питањима организације и кадровским питањима везаним за МУП и истовремено се обавезују да ће разријешити питање убиства.

(Заједнички разговор)

Ја бих то да се каже да је саопштење прихваћено од предсједника Кризног штаба странке и ја могу њима да кажем двије реченице.

ЕЈУП ГАНИЋ: (Не чује се излагање г. Ганића)

БИЉАНА ПЛАВШИЋ: Захтјев је дошао од Кризног штаба и кризни штаб мора да се...

РАЈКО ДУКИЋ: Јавност југословенска зна да постоји други папир у коме су ови захтјеви поновљени. Сасвим је логично да, без обзира на то што је ишао ранији папир са Предсједништва, да се данас... (Заједнички разговор)

Ја ћу сачекати саопштење у кабинету Биљане и да се одмах иде, ако је могуће.

АЛИЈА ИЗЕТБЕГОВИЋ: Хоћемо ли казати да се барикаде скину вечерас до 22 сата?

РАЈКО ДУКИЋ: Молим вас, ја онда имам овлаштења, а има и г. Ченгић. Онда прелазимо на оперативни терен да кажемо, с обзиром на то да је постигнут договор на сједници Предсједништва, престали су разлози за постављање барикада и молим вас људи који су се нашли на барикадама и одговорна лица да...

АЛИЈА ИЗЕТБЕГОВИЋ: Добро. Видимо се.

Посебно су битни закључци усвојени на тој проширеној сједници, који, нажалост, нису спроведени. Да јесу, више је него сигурно да слијед догађаја не би био крвав и трагичан. Закључци су писани на меморандуму Предсједништва у виду саопштења за јавност, погрешно су датирани у доњем лијевом углу 2. стране, у преамбули се помињу учесници, а затим се наводе закључци.

 

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

ЗАКЉУЧЦИ ПРЕДСЈЕДНИШТВА БиХ, 2. МАРТА 1992.

 

1. Предсједништво осуђује јучерашњи трагични инцидент у Сарајеву и од МУП-а БиХ и других надлежних органа захтијева да предузму све потребне мјере да се починиоци открију и примјерено казне.

2. Предсједништво изјављује да референдум који је управо окончан не прејудицира организацију БиХ, која је предмет разговора о будућем уређењу БиХ, који се воде под покровитељством Европске заједнице. Ове разговоре треба хитно наставити и њихови резултати морају уважавати интересе сва три народа, као и других грађана БиХ.

3. Постигнута је сагласност да укидањем барикада престаје потреба дјеловања Кризног штаба Предсједништва СРБиХ.

4. Да се у најкраћем року реализује договор о реорганизацији МУП-а БиХ и разријеше кадровска питања.

5. Предсједништво тражи од надлежних органа да се размотре приједлози који се тичу промјена у организацији, кадровској и програмској политици РТВ Сарајево, о чему треба да се, у најкраћем могућем року, изјасне надлежни органи у Републици.

6. Предсједништво поновно позива све грађане Сарајева и БиХ, а посебно оне који су учествовали у блокирању саобраћајница, да блокаду одмах обуставе и врате се својим редовним пословима.

7. Постигнута је сагласност да се све барикаде без одлагања уклоне.

Закључке Предсједништво донијело једногласно

Служба за информисање Предсједништва СР БиХ

(Наставиће се)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана