У путеве уложено 1,5 милијарди КМ

СРНА
У путеве уложено 1,5 милијарди КМ

Бањалука - За изградњу, реконструкцију и одржавање путне инфраструктуре у Републици Српској од 2006. до 2012. године уложено је 1.540.297.503 КМ, саопштено је из Министарства саобраћаја и веза Српске.

Од укупног износа, у изградњу аутопутева је уложено 491.727.122 КМ, а у изградњу и реконструкцију регионалних и магистралних путева 285.322.590 КМ.

У Министарству истичу да је за рехабилитацију магистралних и регионалних путева уложено је 192.421.937 КМ, док је њихово одржавање коштало 360.427.654 КМ.

"Завршено је више значајних инфраструктурних пројеката, прије свега изградња аутопута Бањалука – Градишка, са Меховљанском петљом. У саобраћај је пуштен и магистрални пут Фоча – Гацко, преко превоја Чемерно, чиме је успостављена најкраћа веза сјеверног и јужног дијела Српске", наведено је у саопштењу.

Из Министарства поручују да је у оквиру пројекта трајног рјешавања клизишта Чемерно, на магистралном путу Фоча - Гацко, изграђена саобраћајница укупне дужине 9,45 километара.

Од инфраструктурних објеката на траси, најзначајнији је тунел Чемерно, дужине 2.109 метара, који је истовремено и најдужи тунел у БиХ.

Осим тога, извршена је и санација клизишта Сутјеска, као и изградња три вијадукта и једног тунела.

Ове године је завршена и изградња тунела Стамбулчић, на магистралном путу Пале – Ново Горажде. Овај савремени путни објекат испуњава све међународне стандарде, а путнички и теретни саобраћај одвија се лакше и безбједније.

"У наредном периоду очекује се наставак рехабилитације магистралне и регионалне путне мреже, као и изградња аутопута Бањалука – Добој. У току су и преговори за избор приватног партнера за изградњу аутопута Добој – Јакеш, на Коридору "Пет це", наводе из ресорног министарства.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана