ПРОРОЧAНСТВО И ПРОРОЦИ ТAРAБИЋИ (13) - Митар прорекао балканске и свјетске ратове

Радоје Тасић
ПРОРОЧAНСТВО И ПРОРОЦИ ТAРAБИЋИ (13) - Митар прорекао балканске и свјетске ратове

Митар Тарабић из Кремана прорекао је поновни долазак Карађорђевића на престо и Балкански рат. Ово пророчанство, што је интересантно, није записао прота Захарије Захарић већ Чеда A. Поповић, пуковник, који је с пророком причао у јануару 1912. године када је усред зиме било незапамћено топло вријеме. Тада је Митар рекао Поповићу: "Доћи ће време кад ће зима бити као лето, а лето као зима и тада ће настати рат са Турцима. На Турке ће ударити четири хришћанске државе и наша царинарница биће на Лиму".

Ово пророчанство се обистинило и по завршетку Балканског рата царинарница између Црне Горе и Србије била је на Лиму. О овом или седмом пророчанству Митра Тарабића писао је Радован Н. Казимировић у књизи "Чарање, врачање и прорицање у нашем народу".

У тој књизи он је по причању проте Захарија записао и Тарабића пророчанство о Првом свјетском рату. "На нашу земљу навалиће три пута силна војска преко воде и прећи ће је. Биће тешких и очајних дана. Тај рат ће покренути човјек са краћом руком (алузија на њемачког цара Виљема Другог)".

Непријатељи ће изгубити главе

Милош је даље прорекао да ће на крају рата при повлачењу из Србије непријатељски војници главе погубити и отићи ће брзо као облак. Тада ће их жене гонити са преслицама у руци. Кремански пророк Митар Тарабић видио је у својим визијама и изборни суд који ће се појавити послије великог рата. "Тада ће настати изборни суд као што и ми правимо изабрани суд који мири и суди завађеним странама", рекао је Тарабић.

Он је говорећи о изборном суду мислио на формирање Уједињених нација.

Казимировић је у својој књизи на врло малом простору поменуо и Митрово пророчанство у вези са општим ратом, али о Трећем, великоме, рату говори опширније Aцо Видић из Ваљева у Књизи "Креманско пророчанство, рукопис". Према овој књизи Митар је рекао да ће прије овог рата "на престо великачког царства преко велике воде да се устоличи један човјек који будне бијо и сељак и чауш".

"Тај цар", према Митровим ријечима, "неће дати црвеном цару да се шири и да се богати него ће се шњиме шиљбочити и препуцавати". "Тешко куме Захарије онијем војскама које буду узлећеле у небо, а благо онијем војницима који буду војевали по земљи и по води" , рекао је Митар и додао да ће људи који буду водили овај рат измишљати свакојаку танад за своје топове.

"Кад опале ондакар ће ова танад ђе год буде пала замађијавати све живо, људе, војску и стоку. Та мађија бацаће их у сан те ће они 'нако замађијани спавати умјесто да војују, а пошље ће се враћати у своју памет", казао је Митар Тарабић. Према његовим предвиђањима на престо свијета доћи ће један племенити и добродушни риђи човјек. "Ми у томе рату нећемо војевати, али ће се други бити преко нашије глава. У ваздуху изнад Пожеге с неба ће ужарени људи падати на земљу", рекао је Тарабић.   Митар је куму Захарију испричао да ће људски род послије општег рата живјети у миру и изобиљу, али ће заборавити на Бога јер ће се клањати својој људској памети.

"Отићи ће чоек и до другије свјетова и тамо затећи ништа неће. Но што се гођ будне више знало мање ће се људи међу собом вољети и пазити. Настаће така омраза да ће им разна сокоћала бити преча од својих најближи".

Нема лијека од болести

Митар је даље причао куму Захарију да ће међу мудрацима бити и оних који ће чинити зло, да ће тровати ваздух и воду и "пуштати кијамете по морима, ријекама и земљи те ће се људи тровати, а ови ће умирати од некаквије болештина. На земљи ће настати прави помор".

Митар даље каже: "Ондакар ће људи бјежати из вароши у села и опет тражити планине, у три горе крстасте, тамо да у њима дишу и пију воду. Они који буду побјегли спасиће себе и народ свој, али не сви и не задуго јер ће се појавити великачка глад. Хране ће бити по варошима и по селима, али ће скоро свуђе бити отровата", пророковао је Милош Тарабић.

Послије ове нимало оптимистичке визије о судбини човјечанства пророк из Кремана види свјетло на крају тунела. Он каже да ће се тада у руским далеким горама појавити млад човјек по имену Мијајило. Народ ће у њему препознати арханђела Михаила који ће му одржати проповијед у којој ће поручити да није дошао да га плаши већ да га уразуми и опомене да су људи заборавили на душу своју. "Ондакар ће за Мијајилом поћи сви народи и земља ће постати права рајска башча. Хране ће бити свуда, по морима и шумама. Они који се ондар роде живјеће срећно и дуговјечно да ће и заборавити каде су се родили. Мијајило ће бити свуђе, а понајвише у Цариграду, све док људи не проговоре једнијем језиком и једном вјером. Пошље ће јопет задовољан отићи на небо", рекао је овај кремански пророк. 

Језиком неписменог сељака Митар Тарабић је свом куму, проти Захарију Захарићу, објашњавао збивања у времену између Другог и "величачког општег" рата. Он је упозорио да ће тада свијетом владати нека болешчина од које нико неће умјети да се излијечи и да нађе прави лијек "а он ће Божијом помоћи бити свуђе око њих и у њима самима". О техничким изумима у то вријеме Милош каже: "Направиће човјек сандук и у њему ће бити неко сокоћало са приказама, а да неће умјети са мном мртвим да бесједи, без обзира на то што ће то сокоћало бити близу овоме другоме свијету. Уз помоћ тог сандука са сокоћалом човјек ће моћи да види шта се свуђе на овоме земаљскоме шару чини".

Тако је Милош предвидио болести данашњице као што су рак, леукемија и сида, али је у својим мислима видио и телевизор.

Пророк из Кремана ипак даје наду човјечанству да ће пронаћи лијек против ових неизљечивих болести, али није јасно шта то значи да ће се он налазити "у самим људима". Ово пророчанство видовитих Креманаца Милоша и Митра Тарабића спада у ред оних која се још нису остварила.

(Наставиће се)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана