ПРОРОЧAНСТВA И ПРОРОЦИ ТAРAБИЋИ (9) - Тући ће нас непријатељ са сокоћала којим ће летјети

Радоје Тасић
ПРОРОЧAНСТВA И ПРОРОЦИ ТAРAБИЋИ (9) - Тући ће нас непријатељ са сокоћала којим ће летјети

Кремански визионари, посебно Митар Тарабић, поред бројних пророчанстава, од којих су се многа и остварила, говорио је свом куму проти Захарију Захарићу, а овај је то записивао, и о невјероватним, за то вријеме, техничким достигнућима. Он је језиком неписменог сељака испод планине Таре проти на једвите јаде објашњавао шта ће ти технички проналасци значити за човјека и човјечанство.

У својим пророчким визијама Митар је предвидио проналазак телефона, телеграфа, телевизора, компјутера, а и справе за летење, "којима ће нас непријатељ тући из ваздуха". Немоћан да оскудним рјечником објасни имена справа које ће настати тек касније, кад Митрове кости буду низ година почивале на мјесном гробљу у селу Велетову у Кремнима, пророк их је све звао заједничким именом "сокоћала", јер се тај појам у то вријеме често употребљавао у ужичком крају.

Записи проте Захарија

Aутори књиге "Креманско пророчанство, шта је било, шта нас чека" Драгољуб Голубовић и Дејан Миленковић, који тврде да су пронашли оригиналне странице пророчанства Тарабића, овако описују разговор између проте Захарија и Митра Тарабића у вези са проналаском телефона. Захарија: "Једнога дана уочи самог турскога рата 1876. љ. г. пођем ја до села. Туј, у кавани, затекнем кума Митра те поразговарамо о разним стварима….. Митар се нешто замисли па поче причати да ће доћи време када ће људи, брез обзира на велике даљине, моћи један с другим разговарати, а да се не виде, но само чују."

Прота је још записао да му је Митар рекао да ће "још касније људи док разговарају моћи да се виде, али ће се то догодити у далекој будућности." "Видиш, куме Захарија, објашњавао је Митар, пронаћи ће се неко сокоћало (непозната машина - прим. аутора) те ће уз помоћ њега књаз моћи да разговара са својим доглавницима.

Он ће, примера ради, сиђети у Биограду, а они у другим варошима Србије, али ће се јопет лепо чути." Ово Митрово пророчанство се остварило већ 1883. године, када је инсталисан први телефон у Београду и тада је краљ Милан разговарао са својим доглавницима из унутрашњости.

И сам се чудио када је из полираног сандучета на свом столу чуо и препознао гласове својих чиновника на терену. Занимљиво је да је први телефон сасвим случајно откривен. Изумио га је Aлександар Грехам Бел 1875. године, док је експериментисао на телеграфским порукама. Његов помоћник Вотсон је случајно дирнуо челичну опругу, а Бел чуо тај звук у другој соби код телеграфског апарата и одмах је дотрчао говорећи: "Не дирајте ништа и реците ми шта сте урадили!".

Тада је открио да челична жица треперећи над магнетом производи промјенљиву струју. Већ сутрадан је направљен први телефон, а његова линија је водила с крова зграде на два спрата ниже. Прва реченица изговорена телефоном била је: "Господине Вотсоне, дођите. Потребни сте ми", изговорио је проналазач телефона Бел.

"Касније ће људи водити ове разговоре и моћи да се виде, али то ће доживети они који буду живели иза нашије унука", рекао је пророк Митар. Тако је Митар, што би рекли Креманци, "потревио" проналазак обичног телефона, али и бежичног.

Људи ће се мање вољети

Писац књиге "Креманско пророчанство, рукописи" Aцо Видић из Ваљева, који је 2002. године објелоданио да је пронашао оригиналан рукопис пророчанства Тарабића, у поглављу књиге под насловом "О Мијајилу" пише да је Митар прорекао и ово: "Отићи ће чојек и до другијех светова тамо затећи ништа неће, али ће јопет мишљети да боље све зна него ли, Боже опрости, сам Бог. Но што се год буде више знало мање ће се људи међу собом волети и пазити. Настаће така омраза да ће им разна сокоћала бити преча од својијех најближих. Чојек ће више веровати своме сокоћалу, него свом првом комшији", говорио је пророк Митар.

Свједоци остварења овог пророчанства су људи из 20. и 21. вијека. Тарабићи су прорекли и "сокоћало" звано телевизор, које окупира пажњу савременог човјека по неколико сати дневно и без кога је дан незамисливо дуг. Људи су постали зависни од телевизора, интернета, мобилних телефона, тако да су заборавили на традиционална дружења, разговоре, усмене размјене мишљења, јер више вјерују "сокоћалу" него људима из свог најближег окружења.

Невјероватна је прецизност Митровог пророчанства, што се "сокоћала" тиче, кад каже да ће човјек више вјеровати њему него најближем комшији. Чињеница је да људи данас скоро да и не комуницирају усменим путем. То се увијек своди искључиво на поздраве и покоју пропратну ријеч, а све остало, што има да се каже оставља се у порукама на мобилним телефонима или на интернет мрежама, од којих је, најпопуларнији до сада, "Фејсбук" оборио све рекорде.

 …Тарабићи су у својим визијама "видјели" и авион, справу за летење, о којој тада нико није ни сањао. О томе да ће нас непријатељ у рату тући из ваздуха Митар Тарабић је причао једном креманском учитељу, који је умро 27. марта 1932. године.

 "Тући ће нас са справа које ће лећети", рекао је тада Тарабић. Детаљнијих подаци о прорицању овог техничког проналаска не могу се наћи ни код једног писца књига о креманском пророчанству. Међу техничким достигнућима која су Тарабићи прорекли, а остварила су се, сигурно спада и њихова визија о гвозденом коњу и гвозденим колима. Иако су прорекли пролазак првог воза кроз њихово мјесто Кремна, они су са зачуђујућом прецизношћу предвидјели да ће "пруга бити прво изграђена, затим укинута, да ће је заменити црни безблатни друм, а онда ће се људи јопет сетити гвозденога пута, само ш њим до Вишеграда неће путовати ради потребе и посла већ сербез одмора и уживанције."

(Наставиће се)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана