Извоз злата из БиХ пао троструко

Маријана Миљић
Извоз злата из БиХ пао троструко

Бањалука - Са тржишта БиХ лани је извезено злато у вриједности од 12,6 милиона марака, што је у односу на годину раније мање за готово три пута.

Начелник Одјељења за комуникације у Управи за индиректно опорезивање (УИО) БиХ Ратко Ковачевић рекао је да је у 2013. из БиХ извезено злато у вриједности од 35,4 милиона КМ, а годину раније злато вриједно 19,4 милиона КМ.

Ковачевић је нагласио да је злато из БиХ углавном завршило на тржишту Турске, Словеније, Италије, те Њемачке.

Када је у питању увоз злата у БиХ, из иностранства је лани у БиХ завршило злато вриједно 6,4 милиона марака, а годину раније та је вриједност била 6,2 милиона КМ.

- Примјетан је благи раст вриједности увоза злата у БиХ, а на тржиште је у 2012. године увезено ових производа у вриједности од 5,1 милион КМ - казао је Ковачевић.

Додао је да се злато у БиХ највише увози из Словеније, Аустрије, Италије те Турске.

Откупљивачи злата у БиХ згрнули су у претходним годинама позамашну суму новца, јер је становништво масовно продавало накит од избијања глобалне економске кризе 2008.

Економски аналитичар Зоран Павловић рекао је да је основни разлог пада извоза злата из БиХ то што су људи у претходном периоду продали злато које су имали како би покрили основне трошкове живота.

- То злато које су људи продали да би измирили неке основне рачуне и да би могли преживјети извезено је из БиХ на тржиште других земаља - рекао је Павловић и додао да је и откупна цијена злата била претходних година знатно већа, што је ишло у прилог откупљивачима, али и људима који су имали златнике, те други породични накит, али и ломљено злато које су чували. Наглашава да је у претходним годинама у БиХ било и много пословница које су се бавиле откупом злата и које су и те како зарадиле на откупу златног накита.

- Сада је много мање тих пословница, јер људи немају више злата, а и његова вриједност је пала - казао је Павловић и додао да се у БиХ може очекивати пад извоза злата.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана