Зворничка “Механика” продаје цјелокупну имовину: На добошу земљиште, објекти и опрема

Данијела Бајић
Зворничка “Механика” продаје цјелокупну имовину: На добошу земљиште, објекти и опрема

ЗВОРНИК - Зворничка “Механика”, кћерка фирме Фабрике глинице “Бирач”, понудила је на добош имовину по почетној цијни од 14,19 милиона марака, а сав прикупљени новац биће преусмјерен на умањивање дуговања према повјериоцима која износе близу 30 милиона КМ.

Продаја цјелокупне имовине, која се састоји од земљишта, објеката, опреме и залиха, планирана је 29. априла у 12 часова, када је предвиђено отварање пристиглих понуда. 

Имовина се, како је наведено у огласу, продаје као цјелина у “виђеном стању”, а изабрани понуђач је дужан да понуђену цијену плати у року од 15 дана од датума потписа уговора. Право учешћа на јавној продаји имају сва правна и физичка лица, која изврше откуп продајне документације у износу од 50.000 марака, која не улази у купопродајну цијену.

Стечајни управник “Механике” из Зворника Горан Домуз истакао је за “Глас Српске” да повјериоци, који су у општем исплатном реду, потражују 5,27 милиона марака, док дуг према разлучним повјериоцима, од којих је највећи у Инвестиционо-развојној банци (ИРБ) РС, износи око 24,30 милиона КМ.

- Имовина фирме, која је 2017. године престала са радом, тренутно се даје у закуп “Алумини” и тако остварује приход из којег се покривају трошкови вођења стечаја – казао је Домуз, подсјетивши да је стечај у овој фирми отворен у јуну 2019. године.

Према његовим ријечима, сва имовина се налази у фабричком комплексу “Бирач” у Каракају.

Приједлогу за отварање стечаја у овом предузећу прије пет година успротивио се фочански “Павгорд” који од “Механике” и “Алумине” покушава да наплати 122 милиона КМ, али је тадашњи привремени управник упозорио на Закон о стечају и навео да је раније тражио обустављање извршних поступака над “Механиком”.

Приједлог за отварање стечаја поднио је директор предузећа Гордан Вуковић, а као разлог је навео платежну неспособност у дужем временском периоду.

Прије “Механике” предложен је стечај у још једној фирми кћерки “Бирач” – “Бирач Енерго”.

Зворничка “Механика” на крају јануара нашла се и на листи највећих дужника коју је објавила Пореска управа РС.

Према њиховим подацима, дуг овог зворничког предузећа на дан 31. јануара 2024. године износио је 5,07 милиона КМ и нашао се на 11. мјесту највећих дужника, када су у питању правна лица.

Депозит

Депозит за учешће на јавној продаји у износу од 50.000 марака могу уплатити само потенцијални купци који су откупили потребну документацију до 26. априла. Уплаћени депозит, како стоји у огласу објављеном у петак, је саставни дио купопродајне цијене.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана