Zvornička “Mehanika” prodaje cjelokupnu imovinu: Na dobošu zemljište, objekti i oprema

Danijela Bajić
Zvornička “Mehanika” prodaje cjelokupnu imovinu: Na dobošu zemljište, objekti i oprema

ZVORNIK - Zvornička “Mehanika”, kćerka firme Fabrike glinice “Birač”, ponudila je na doboš imovinu po početnoj cijni od 14,19 miliona maraka, a sav prikupljeni novac biće preusmjeren na umanjivanje dugovanja prema povjeriocima koja iznose blizu 30 miliona KM.

Prodaja cjelokupne imovine, koja se sastoji od zemljišta, objekata, opreme i zaliha, planirana je 29. aprila u 12 časova, kada je predviđeno otvaranje pristiglih ponuda. 

Imovina se, kako je navedeno u oglasu, prodaje kao cjelina u “viđenom stanju”, a izabrani ponuđač je dužan da ponuđenu cijenu plati u roku od 15 dana od datuma potpisa ugovora. Pravo učešća na javnoj prodaji imaju sva pravna i fizička lica, koja izvrše otkup prodajne dokumentacije u iznosu od 50.000 maraka, koja ne ulazi u kupoprodajnu cijenu.

Stečajni upravnik “Mehanike” iz Zvornika Goran Domuz istakao je za “Glas Srpske” da povjerioci, koji su u opštem isplatnom redu, potražuju 5,27 miliona maraka, dok dug prema razlučnim povjeriocima, od kojih je najveći u Investiciono-razvojnoj banci (IRB) RS, iznosi oko 24,30 miliona KM.

- Imovina firme, koja je 2017. godine prestala sa radom, trenutno se daje u zakup “Alumini” i tako ostvaruje prihod iz kojeg se pokrivaju troškovi vođenja stečaja – kazao je Domuz, podsjetivši da je stečaj u ovoj firmi otvoren u junu 2019. godine.

Prema njegovim riječima, sva imovina se nalazi u fabričkom kompleksu “Birač” u Karakaju.

Prijedlogu za otvaranje stečaja u ovom preduzeću prije pet godina usprotivio se fočanski “Pavgord” koji od “Mehanike” i “Alumine” pokušava da naplati 122 miliona KM, ali je tadašnji privremeni upravnik upozorio na Zakon o stečaju i naveo da je ranije tražio obustavljanje izvršnih postupaka nad “Mehanikom”.

Prijedlog za otvaranje stečaja podnio je direktor preduzeća Gordan Vuković, a kao razlog je naveo platežnu nesposobnost u dužem vremenskom periodu.

Prije “Mehanike” predložen je stečaj u još jednoj firmi kćerki “Birač” – “Birač Energo”.

Zvornička “Mehanika” na kraju januara našla se i na listi najvećih dužnika koju je objavila Poreska uprava RS.

Prema njihovim podacima, dug ovog zvorničkog preduzeća na dan 31. januara 2024. godine iznosio je 5,07 miliona KM i našao se na 11. mjestu najvećih dužnika, kada su u pitanju pravna lica.

Depozit

Depozit za učešće na javnoj prodaji u iznosu od 50.000 maraka mogu uplatiti samo potencijalni kupci koji su otkupili potrebnu dokumentaciju do 26. aprila. Uplaćeni depozit, kako stoji u oglasu objavljenom u petak, je sastavni dio kupoprodajne cijene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana