Загарантована цијена спас за малинаре

Милијана Латиновић
Загарантована цијена спас за малинаре

БАЊАЛУКА - Уговори који прецизно дефинишу откупну цијену и све обавезе произвођача и откупљивача и прије почетка бербе малина охрабрили би малинаре широм БиХ да повећају производњу, која је већ неко вријеме на кољенима. 

Рекао је то за “Глас Српске” предсједник Удружења малинара Братунца, Сребренице и Милића “Виламет” Љубиша Алемпић нагласивши да би са унапријед уговореним откупом и пристојним цијенама произвођачи знали на чему су и не би у сезону улазили са великом неизвјесношћу.

 

Коментаришући вијест да је компанија “Хербос Натуре” већ отворила позив  за потписивање уговора са произвођачима о откупу малина у 2020. години по максималним цијенама које буду дефинисане на нивоу БиХ, Алемпић је рекао да би такви потези хладњачара могли побољшати перспективу малинарства.

- Шансу бисмо имали ако би већ сада дефинисали откупну цијену која би била прихватљива и стабилна. Само загарантована цијена има смисла и доноси стабилност у производњи. Свака цијена нижа од двије марке не доноси никакву зараду произвођачима - рекао је Алемпић.

Подсјетио је да је у вријеме експанзије малинарства у БиХ откупна цијена била виша од три и по марке по килограму, те да је прије двије године пала на марку и по, због чега су многи произвођачи били принуђени да униште малињаке.

- Прошлогодишњи род, који је био слабији у односу на годину раније, смо продали по цијени која је достизала 2,50 марака по килограму - рекао је Алемпић који узгаја малину и купину на површини од два хектара.

Да би унапријед уговорена цијена и откуп подигли малинарство на ноге сматра и произвођач Драгомир Павловић из Теслића који малине узгаја на пола хектара.

- Уколико бисмо и прије почетка бербе знали на чему смо, сигурно би многи проширили производњу. Неизвјесна ће бити и ова година јер је зима топла, малина већ пупа, па страхујемо од прољећних мразева - рекао је Павловић и додао да произвођачи који имају своје хладњаче успијевају добро продати квалитетне малине. Казао је да због повољних временских услова многи већ сада чисте малињаке и припремају се за ову сезону.

Компанија “Хербос Натуре” јуче је објавила позив за склапање уговора са произвођачима, а директор компаније Мирзет Хаџиавдић рекао је да на овај начин настоје испланирати и властиту прераду, те имати коректан однос са произвођачима.

Радна снага

Љубиша Алемпић истиче да, осим откупних цијена са којима произвођачи кубуре посљедњих година, малинарство потапа и недостатак радне снаге.

- Дневнице берача су готово удуплане и, упркос томе, тешко их је наћи, јер су многи отишли да раде у иностранство. Плашим се да ће у будућности опстати само они произвођачи који имају довољно чланова у домаћинству који могу да раде у малињацима - истакао је Алемпић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана