Опоравак Њемачке трачак наде и за наше неимаре

Данијела Бајић
Опоравак Њемачке трачак наде и за наше неимаре

БАЊАЛУКА - Информација да њемачка привреда показује знакове стабилизације улила је наду, између осталог, грађевинцима из Републике Српске и БиХ, који по основу деташмана раде на тамошњим градилиштима, да ће посао коначно поново кренути.

Перо Ћорић, предсједник Привредне коморе РС и члан Сталне радне групе за развој привредне сарадње и унапређење економских односа између БиХ и Њемачке, која се након неколико година поново састала са пословним партнерима из те земље, казао је за “Глас Српске” да су од јануара до краја марта ове године деташмани искориштени тек 55 одсто, што говори да је станоградња у тој земљи била у великој кризи.

- Са привредницима из Њемачке, која је наш трећи спољнотрговински партнер, разговарали смо о тренутним изазовима и економској сарадњи, као и актуелним проблемима компанија. Добили смо јасна увјерења да њемачка привреда стаје на ноге и да ће посао поново кренути - казао је Ћорић.

Како би олакшали пословање домаћим грађевинцима од партнера из Њемачке затражили су, каже Ћорић, да нашим радницима, који раде на њиховим градилиштима, омогуће кретање у кругу од 50 километара.

- То ће и те како олакшати рад нашим компанијама, јер оне сада добијају сагласност за једно градилиште и послодавац не може одвести раднике на друго које је можда удаљено пет километара - објаснио је Ћорић.

На састанку који је одржан у Сарајеву поменули су, истиче Ћорић, и потешкоће у вези са привременим радним дозволама за раднике из БиХ који у Њемачкој постављају монтажне објекте, а закључено је да се проблеми могу рјешавати кроз размјену информација и комуникацију стручњака из разних министарстава и комора двије земље.

Сви проблеми које домаћа привреда буде имала, према Ћорићевим ријечима, слијеваће се на једну адресу, одакле ће бити упућени у Њемачку, која ће тражити даље одговоре.

- Договор за деташирана предузећа доказ је да се могу наћи рјешења с обје стране - казао је Ћорић.

Најава партнера из Њемачке да ће у наредном периоду бити више градилишта у тој земљи, обрадовала је и сувласника грађевинског предузећа “Враница” Бањалука Ненада Станишљевића који каже да у посљедњих пет-шест година имају најмање посла.

- Станоградња у Њемачкој у протеклом периоду је прилично пала, чему је допринијело повећање камата, што оптерећује и инвеститоре и купце. Лани смо послали доста понуда и сада имамо један уговор на одобрењу. Углавном се сада раде објекти које држава гради, као што су школе и вртићи. Надамо се да ће се то ускоро промијенити - казао је Станишљевић.

Додао је да се у посљедњих неколико година никад није десило да почетком године нема посла, због чега су морали да повуку раднике из Њемачке.

Истраживање

Перо Ћорић је казао да је истраживање, које је спроведено у Њемачкој, показало да се 84 одсто од укупног броја анкетираних компанија, које су до сада на неки начин улагале у Српској и БиХ, изјаснило да би то поново учинило. Из тог разлога их, каже, радује отварање преговара БиХ са Европском унијом гдје су изразили спремност да у оквиру својих могућности помогну у том процесу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана