Zagarantovana cijena spas za malinare

Milijana Latinović
Zagarantovana cijena spas za malinare

BANjALUKA - Ugovori koji precizno definišu otkupnu cijenu i sve obaveze proizvođača i otkupljivača i prije početka berbe malina ohrabrili bi malinare širom BiH da povećaju proizvodnju, koja je već neko vrijeme na koljenima. 

Rekao je to za “Glas Srpske” predsjednik Udruženja malinara Bratunca, Srebrenice i Milića “Vilamet” Ljubiša Alempić naglasivši da bi sa unaprijed ugovorenim otkupom i pristojnim cijenama proizvođači znali na čemu su i ne bi u sezonu ulazili sa velikom neizvjesnošću.

 

Komentarišući vijest da je kompanija “Herbos Nature” već otvorila poziv  za potpisivanje ugovora sa proizvođačima o otkupu malina u 2020. godini po maksimalnim cijenama koje budu definisane na nivou BiH, Alempić je rekao da bi takvi potezi hladnjačara mogli poboljšati perspektivu malinarstva.

- Šansu bismo imali ako bi već sada definisali otkupnu cijenu koja bi bila prihvatljiva i stabilna. Samo zagarantovana cijena ima smisla i donosi stabilnost u proizvodnji. Svaka cijena niža od dvije marke ne donosi nikakvu zaradu proizvođačima - rekao je Alempić.

Podsjetio je da je u vrijeme ekspanzije malinarstva u BiH otkupna cijena bila viša od tri i po marke po kilogramu, te da je prije dvije godine pala na marku i po, zbog čega su mnogi proizvođači bili prinuđeni da unište malinjake.

- Prošlogodišnji rod, koji je bio slabiji u odnosu na godinu ranije, smo prodali po cijeni koja je dostizala 2,50 maraka po kilogramu - rekao je Alempić koji uzgaja malinu i kupinu na površini od dva hektara.

Da bi unaprijed ugovorena cijena i otkup podigli malinarstvo na noge smatra i proizvođač Dragomir Pavlović iz Teslića koji maline uzgaja na pola hektara.

- Ukoliko bismo i prije početka berbe znali na čemu smo, sigurno bi mnogi proširili proizvodnju. Neizvjesna će biti i ova godina jer je zima topla, malina već pupa, pa strahujemo od proljećnih mrazeva - rekao je Pavlović i dodao da proizvođači koji imaju svoje hladnjače uspijevaju dobro prodati kvalitetne maline. Kazao je da zbog povoljnih vremenskih uslova mnogi već sada čiste malinjake i pripremaju se za ovu sezonu.

Kompanija “Herbos Nature” juče je objavila poziv za sklapanje ugovora sa proizvođačima, a direktor kompanije Mirzet Hadžiavdić rekao je da na ovaj način nastoje isplanirati i vlastitu preradu, te imati korektan odnos sa proizvođačima.

Radna snaga

Ljubiša Alempić ističe da, osim otkupnih cijena sa kojima proizvođači kubure posljednjih godina, malinarstvo potapa i nedostatak radne snage.

- Dnevnice berača su gotovo uduplane i, uprkos tome, teško ih je naći, jer su mnogi otišli da rade u inostranstvo. Plašim se da će u budućnosti opstati samo oni proizvođači koji imaju dovoljno članova u domaćinstvu koji mogu da rade u malinjacima - istakao je Alempić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana