Владушић: Неопхоно реаговати да би се ублажиле посљедице лоших економских кретања у Њемачкој

Срна
Владушић: Неопхоно реаговати да би се ублажиле посљедице лоших економских кретања у Њемачкој

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Професор на Економском факултету Универзитета у Источном Сарајеву Љубиша Владушић изјавио је Срни да ће, уколико се наставе лоша економска кретања у Њемачкој, БиХ то осјетити у негативном контексту, тако да би било корисно да се на вријеме припреме мјере и активности на амортизовању негативних посљедица, са механизмом брзог реаговања.

Осврћући се на податак да је Њемачка економија ушла у рецесију, Владушић је подсјетио да је та земља значајан економски партнер БиХ, као увозник и извозник робе, као и технологије, те истакао да велики број људи из БиХ живи и ради у овој земљи.

-То значи да ћемо лоша економска кретања, ако се наставе у Њемачкој, осјетити у негативном контексту, кроз смањену тражњу наших производа, смањење инвестиција у БиХ, смањење дознака из иностранства, па и могући повратак привремено запослених - упозорио је Владушић.

Пошто је ријеч о најјачој економији у Европи, односно о једној од најјачих у свијету, Владушић је истакао да улазак Њемачке у рецесију може бити упозоравајући и за друге економије које имају трговинске односе са том земљом, односно које су ослоњене на њу у технолошком смислу.

Према његовим ријечима, постоји више разлога који су довели до тога, а најмања су два.

-Први је ослоњеност њемачке економије на увоз енергената из Русије и нагли прекид, те замјена са другим изворима, знатно скупљим. Други разлог је знатно издвајање средстава за војну помоћ Украјини - навео је Владушић.

Он је нагласио да су оба разлога утицала на раст расхода из буџета и тиме смањила инвестициони потенцијал који је перманентно красио економску политику Њемачке.

-Наравно да Њемачка има потенцијал да одређеним мјерама утиче на руковођење трошковима и да стабилизује економска кретања, али не зависи у потпуности од оног што ће она предузети, већ је то у директној корелацији са укупним економским кретањима у региону и свијету генерално - појаснио је Владушић.

Њемачка економија забиљежила је мањи пад у првом кварталу ове године у односу на претходни тромјесечни период, због чега је ушла у рецесију, подаци су канцеларије за статистику.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана