Vladušić: Neophono reagovati da bi se ublažile posljedice loših ekonomskih kretanja u Njemačkoj

Srna
Vladušić: Neophono reagovati da bi se ublažile posljedice loših ekonomskih kretanja u Njemačkoj

ISTOČNO SARAJEVO - Profesor na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu Ljubiša Vladušić izjavio je Srni da će, ukoliko se nastave loša ekonomska kretanja u Njemačkoj, BiH to osjetiti u negativnom kontekstu, tako da bi bilo korisno da se na vrijeme pripreme mjere i aktivnosti na amortizovanju negativnih posljedica, sa mehanizmom brzog reagovanja.

Osvrćući se na podatak da je Njemačka ekonomija ušla u recesiju, Vladušić je podsjetio da je ta zemlja značajan ekonomski partner BiH, kao uvoznik i izvoznik robe, kao i tehnologije, te istakao da veliki broj ljudi iz BiH živi i radi u ovoj zemlji.

-To znači da ćemo loša ekonomska kretanja, ako se nastave u Njemačkoj, osjetiti u negativnom kontekstu, kroz smanjenu tražnju naših proizvoda, smanjenje investicija u BiH, smanjenje doznaka iz inostranstva, pa i mogući povratak privremeno zaposlenih - upozorio je Vladušić.

Pošto je riječ o najjačoj ekonomiji u Evropi, odnosno o jednoj od najjačih u svijetu, Vladušić je istakao da ulazak Njemačke u recesiju može biti upozoravajući i za druge ekonomije koje imaju trgovinske odnose sa tom zemljom, odnosno koje su oslonjene na nju u tehnološkom smislu.

Prema njegovim riječima, postoji više razloga koji su doveli do toga, a najmanja su dva.

-Prvi je oslonjenost njemačke ekonomije na uvoz energenata iz Rusije i nagli prekid, te zamjena sa drugim izvorima, znatno skupljim. Drugi razlog je znatno izdvajanje sredstava za vojnu pomoć Ukrajini - naveo je Vladušić.

On je naglasio da su oba razloga uticala na rast rashoda iz budžeta i time smanjila investicioni potencijal koji je permanentno krasio ekonomsku politiku Njemačke.

-Naravno da Njemačka ima potencijal da određenim mjerama utiče na rukovođenje troškovima i da stabilizuje ekonomska kretanja, ali ne zavisi u potpunosti od onog što će ona preduzeti, već je to u direktnoj korelaciji sa ukupnim ekonomskim kretanjima u regionu i svijetu generalno - pojasnio je Vladušić.

Njemačka ekonomija zabilježila je manji pad u prvom kvartalu ove godine u odnosu na prethodni tromjesečni period, zbog čega je ušla u recesiju, podaci su kancelarije za statistiku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana