Влада Српске: За спровођење стратегије развоја индустрије утрошено 71,7 милиона КМ

Срна
Foto: Срна

БАЊАЛУКА - Влада Републике Српске прихватила је на данашњој сједници извјештај о спровођењу Стратегије развоја индустрије Српске у прошлој години у којем се наводи да је за њену реализацију утрошено 71.710.741 КМ или 66 одсто укупно планираних 108.735.000 КМ.

Препоруке за наредни период су да надлежна министарства и институције наставе реализацију Акционог плана за спровођење Стратегије, а нарочито да раде на обезбјеђењу значајније подршке за подизање технолошког нивоа, развој нових производа, иновације, дигитализацију, прелазак на зелену и циркуларну економију и унапређење система квалитета у индустрији.

“Треба да се ради и на рјешавању питања одлива високостручне радне снаге у иностранство и обезбјеђењу недостајуће радне снаге коју захтијева тржиште рада као и обезбијеђењу недостајућих индикатора резултата, како би се у потпуности могао пратити напредак у реализацији свих стратешких циљева и приоритета”, наводи се у саопштењу из Бироа Владе Српске за односе с јавношћу.

У погледу постигнутог напретка на реализацији стратешких циљева и приоритета видљиво је да, упркос бројних предузетих мјера институција Републике Српске на давању подршке прерађивачкој индустрији, нису остварене планиране вриједности макроекономских показатеља, што је посљедица ђеловања негативних глобалних утицаја/инфлација, затварања тржишта и рецесија у појединим земљама ЕУ, жестоке конкуренције на тржишту.

Када је у питању реализација Акционог плана за спровођење Стратегије дата су значајна финансијска средства за подршку развоју и унапређењу конкурентности прерађивачке индустрије на бесповратној и кредитној основи.

“Подстицај за директна улагања привредних субјеката износила су 13,2 милиона КМ, за набавку технолошке опреме за прехрамбену индустрију 9,2 милиона КМ, а за подршку унапређењу привредних активности и побољшања пословања привредних друштава издвојено је 1,9 милиона КМ”, додаје се у саопштењу.

У саопштењу се напомињу да је подстицај за повећање плате радника износио 16,5 милиона КМ, кредитна средства Инвестиционо-развојне банке од око 12,6 милиона КМ, те гаранције Гарантног фонда од око 10,3 милиона КМ.

Из Владе наводе и да је унапријеђен нормативно-правни оквир за побољшање пословног окружења, привлачење инвестиција и унапређење система инфраструктуре квалитета за потребе индустрије.

“Донесени су Закон о измјенама и допунама Закона о привредним друштвима, Закон о производњи наоружања и војне опреме, Закон о стандардизацији, Закон о допунама Закона о порезу на доходак, Закон о допунама Закона о доприносима, Закон о измјени Закона о отпису потраживања, уредба о поступку дођеле подстицаја за директна улагања од посебног значаја”, наводи се у саопштењу.

Министарство привреде и предузетништва надлежно је да прати реализацију Стратегије развоја индустрије Републике Српске за период од 2021. до 2027. године и једном годишње обавјештава Владу о оствареном напретку, саопштено је из Бироа Владе Српске за односе с јавношћу.

Годишњи извјештај о спровођењу Стратегије у 2023. години израђен је у сарадњи са представницима 22 надлежна министарства и институције Републике Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана