Vlada Srpske: Za sprovođenje strategije razvoja industrije utrošeno 71,7 miliona KM

Srna
Foto: Srna

BANjALUKA - Vlada Republike Srpske prihvatila je na današnjoj sjednici izvještaj o sprovođenju Strategije razvoja industrije Srpske u prošloj godini u kojem se navodi da je za njenu realizaciju utrošeno 71.710.741 KM ili 66 odsto ukupno planiranih 108.735.000 KM.

Preporuke za naredni period su da nadležna ministarstva i institucije nastave realizaciju Akcionog plana za sprovođenje Strategije, a naročito da rade na obezbjeđenju značajnije podrške za podizanje tehnološkog nivoa, razvoj novih proizvoda, inovacije, digitalizaciju, prelazak na zelenu i cirkularnu ekonomiju i unapređenje sistema kvaliteta u industriji.

“Treba da se radi i na rješavanju pitanja odliva visokostručne radne snage u inostranstvo i obezbjeđenju nedostajuće radne snage koju zahtijeva tržište rada kao i obezbijeđenju nedostajućih indikatora rezultata, kako bi se u potpunosti mogao pratiti napredak u realizaciji svih strateških ciljeva i prioriteta”, navodi se u saopštenju iz Biroa Vlade Srpske za odnose s javnošću.

U pogledu postignutog napretka na realizaciji strateških ciljeva i prioriteta vidljivo je da, uprkos brojnih preduzetih mjera institucija Republike Srpske na davanju podrške prerađivačkoj industriji, nisu ostvarene planirane vrijednosti makroekonomskih pokazatelja, što je posljedica đelovanja negativnih globalnih uticaja/inflacija, zatvaranja tržišta i recesija u pojedinim zemljama EU, žestoke konkurencije na tržištu.

Kada je u pitanju realizacija Akcionog plana za sprovođenje Strategije data su značajna finansijska sredstva za podršku razvoju i unapređenju konkurentnosti prerađivačke industrije na bespovratnoj i kreditnoj osnovi.

“Podsticaj za direktna ulaganja privrednih subjekata iznosila su 13,2 miliona KM, za nabavku tehnološke opreme za prehrambenu industriju 9,2 miliona KM, a za podršku unapređenju privrednih aktivnosti i poboljšanja poslovanja privrednih društava izdvojeno je 1,9 miliona KM”, dodaje se u saopštenju.

U saopštenju se napominju da je podsticaj za povećanje plate radnika iznosio 16,5 miliona KM, kreditna sredstva Investiciono-razvojne banke od oko 12,6 miliona KM, te garancije Garantnog fonda od oko 10,3 miliona KM.

Iz Vlade navode i da je unaprijeđen normativno-pravni okvir za poboljšanje poslovnog okruženja, privlačenje investicija i unapređenje sistema infrastrukture kvaliteta za potrebe industrije.

“Doneseni su Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o privrednim društvima, Zakon o proizvodnji naoružanja i vojne opreme, Zakon o standardizaciji, Zakon o dopunama Zakona o porezu na dohodak, Zakon o dopunama Zakona o doprinosima, Zakon o izmjeni Zakona o otpisu potraživanja, uredba o postupku dođele podsticaja za direktna ulaganja od posebnog značaja”, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo privrede i preduzetništva nadležno je da prati realizaciju Strategije razvoja industrije Republike Srpske za period od 2021. do 2027. godine i jednom godišnje obavještava Vladu o ostvarenom napretku, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose s javnošću.

Godišnji izvještaj o sprovođenju Strategije u 2023. godini izrađen je u saradnji sa predstavnicima 22 nadležna ministarstva i institucije Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana