Влада Српске: Укупна вриједност кандидованих пројеката 6,6 милијарди КМ

Срна
Foto: Срна

БАЊАЛУКА- Влада Републике Српске усвојила је данас Нацрт програма јавних инвестиција Српске за период 2023-2025. године гдје укупна вриједност свих кандидованих пројеката министарстава и институција износи 6,6 милијарди КМ.

Нацрт програма садржи информације о инвестиционим пројектима за које су обезбијеђена средства и чија је реализација у току или треба да почне, као и о пројектима које су надлежна министарства и институције исказала као приоритетне али за њихову реализацију у моменту израде документа нису обезбијеђена средства.

Из Бироа Владе за односе с јавношћу саопштено је да су у Српској у периоду 2023-2025. године уговорене инвестиције у износу од 1,669 милијарди КМ – пројекти у имплементацији.

Анализа секторске структуре инвестиција у имплементацији у периоду 2023-2025, према ресорној надлежности за пројекте, показује да су највеће инвестиције у секторе енергетике, саобраћаја, здравства, пољопривреде и унутрашњих послова /93,99 одсто укупних инвестиција/.

Као приоритетне потребе без обезбијеђених извора финансирања, исказане су додатне инвестиције у износу од 2,1 милијарде КМ /кандидовани пројекти/ од чега су у периоду 2023-2025. планирана улагања од 1,9 милијарди КМ.

Од приоритетних пројеката без обезбијеђених извора финансирања најзахтјевнији су пројекти из области саобраћаја и веза, енергетике и здравства.

На сједници је усвојена и информација о оквирном споразуму о финансијском партнерству између ЕУ и БиХ о посебним аранжманима за спровођење финансијске помоћи Уније БиХ у оквиру Инструмента претприступне помоћи /ИПА три/, а дата је и сагласност за даљу процедуру његовог закључивања и ратификације.

Вишегодишњим финансијским оквиром за период 2021-2027. за ИПА три предвиђен је укупан финансијски оквир од 14,2 милијарде евра за све земље кориснице инструмента.

Алокације по земљама нису утврђене, базиране су на принципу успјешности и у директној су вези са процесом провођења планираних активности.

Став институција из Републике Српске је у току израде коментара на Нацрт споразума био да реализација обавеза мора да буде прилагођена уставноправним рјешењима и расподјели надлежности институција на различитим нивоима власти и принципима на којима се заснива механизам координације.

Потписивање партнерског споразума ИПА три представља предуслов за потписивање споразума о финансирању одобреног годишњег пакета ИПА 2021. у износу од 73 милиона евра за БиХ, као и свих осталих годишњих споразума о финансирању за наредни седмогодишњи период у оквиру ИПА три.

Влада Републике Српске данас је усвојила и Консолидовани извјештај о извршењу буџета Српске за прва три мјесеца ове године према којем су буџетски приходи остварени у износу од 852,1 милион КМ, што је за три одсто више у односу на буџет, док је за осам одсто већи од финансијског плана за први квартал.

Структуру буџетских прихода чине приходи од директних пореза у износу од 415,9 милиона КМ, што је за 10 одсто више у односу на буџет, а за 11 одсто више у односу на финансијски план за први овогодишњи квартал, саопштено је из Бироа Владе за односе с јавношћу.

У структури прихода налазе се и индиректни порези у износу од 372,2 милиона КМ, што је за један одсто мање у односу на буџет, а за шест одсто више у односу на финансијски план за прва три мјесеца ове године, као и непорески приходи у износу од 63, 9 милиона КМ, који су за седам одсто мањи у односу на буџет, а за два одсто већи од финансијског плана за прва три овогодишња мјесеца.

Расходи и издаци планирани буџетом на општем фонду у првом кварталу исказани су у износу од 884,8 милиона КМ, што је за 12 одсто мање у односу на буџет, а за четири одсто мањи од финансијског плана за први квартал.

Инострани дуг је у првом кварталу ове године редовно сервисиран и за те потребе издвојено је 50,4 милиона КМ.

Настављена је континуирана амортизација унутрашњег дуга и из редовних буџетских средстава издвојено је 78,6 милиона КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана