Високе цијене сточне хране потапају мљекаре

Милијана Латиновић
Високе цијене сточне хране потапају мљекаре

БАЊАЛУКА - Производњу млијека у Српској, осим прекомјерног увоза, потапа и поскупљење сточне хране, због којег произвођачи смањују број грла на фармама, а томе у прилог говори и податак да је за девет мјесеци ове године у Српској прикупљено скоро 11.500 тона млијека мање у односу на исти период лани.

Према подацима Републичког завода за статистику, од јануара до краја септембра ове године прикупљено је 72.480 тона крављег млијека, углавном кроз откуп од фармера.

У наведеном периоду произведено је 26.719 тона млијека за пиће, што је за 10.693 тоне мање у односу на исти период прошле године.

За разлику од млијека, чија производња је у паду, у овој години произведено је више павлаке, маслаца и крављег сира.

Статистичари су израчунали да је произведено 5.698 тона павлаке, што је за 146 тона више у односу на исти лањски период. Произведене су и 184 тоне маслаца, односно за шест тона више у односу на девет мјесеци прошле године. Када је ријеч о производњи крављег сира, од јануара до краја септембра у Српској је произведено 2.967 тона крављег сира, што је за 162 тоне више у односу на лани.

Предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача РС Стојан Маринковић рекао је за "Глас Српске" да је евидентно да фармери смањују број грла на фармама, а самим тим и производња млијека је у паду.

- Смањује се млијечност по грлу јер је сточна храна изразито скупа, а литар млијека у откупу је три пута јефтинији од литра воде у маркету. Све је поскупјело, пшеница, кукуруз, соја, сунцокрет, од 50 до 100 одсто, и ту је рачуница произвођача никаква - истакао је Маринковић.

Упозорио је да високе цијене сточне хране нису једина брига домаћих пољопривредника и подсјетио да фармери годинама грцају у проблемима због прекомјерног увоза и нелојалне конкуренције.

- Прекомјеран увоз гуши домаћу производњу у свим секторима, и све док се не уведу системске мјере заштите домаће производње, тренд пада ће бити све израженији - поручио је Маринковић.

Коментаришући чињеницу да је у производњи маслаца, павлаке и крављег сира забиљежено повећање, Маринковић додаје да сваки наредни корак финализације у производњи доноси боље резултате.

- Сигурно да сваки степен финализације у производњи доноси одређени вид добити - рекао је Маринковић.

Маст и протеини

Подаци Републичког завода за статистику показују да је у млијеку у овој години повећан проценат масти и протеина. Просјечан садржај масти у млијеку за девет мјесеци ове године износио је 3,84 одсто, док је у истом периоду лани био 3,80 процената. Када је ријеч о протеинима, у наведеном периоду ове године у млијеку је у просјеку било 3,31 одсто тих супстанци, а 3,24 одсто у истом периоду лани.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана