Visoke cijene stočne hrane potapaju mljekare

Milijana Latinović
Visoke cijene stočne hrane potapaju mljekare

BANjALUKA - Proizvodnju mlijeka u Srpskoj, osim prekomjernog uvoza, potapa i poskupljenje stočne hrane, zbog kojeg proizvođači smanjuju broj grla na farmama, a tome u prilog govori i podatak da je za devet mjeseci ove godine u Srpskoj prikupljeno skoro 11.500 tona mlijeka manje u odnosu na isti period lani.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, od januara do kraja septembra ove godine prikupljeno je 72.480 tona kravljeg mlijeka, uglavnom kroz otkup od farmera.

U navedenom periodu proizvedeno je 26.719 tona mlijeka za piće, što je za 10.693 tone manje u odnosu na isti period prošle godine.

Za razliku od mlijeka, čija proizvodnja je u padu, u ovoj godini proizvedeno je više pavlake, maslaca i kravljeg sira.

Statističari su izračunali da je proizvedeno 5.698 tona pavlake, što je za 146 tona više u odnosu na isti lanjski period. Proizvedene su i 184 tone maslaca, odnosno za šest tona više u odnosu na devet mjeseci prošle godine. Kada je riječ o proizvodnji kravljeg sira, od januara do kraja septembra u Srpskoj je proizvedeno 2.967 tona kravljeg sira, što je za 162 tone više u odnosu na lani.

Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS Stojan Marinković rekao je za "Glas Srpske" da je evidentno da farmeri smanjuju broj grla na farmama, a samim tim i proizvodnja mlijeka je u padu.

- Smanjuje se mliječnost po grlu jer je stočna hrana izrazito skupa, a litar mlijeka u otkupu je tri puta jeftiniji od litra vode u marketu. Sve je poskupjelo, pšenica, kukuruz, soja, suncokret, od 50 do 100 odsto, i tu je računica proizvođača nikakva - istakao je Marinković.

Upozorio je da visoke cijene stočne hrane nisu jedina briga domaćih poljoprivrednika i podsjetio da farmeri godinama grcaju u problemima zbog prekomjernog uvoza i nelojalne konkurencije.

- Prekomjeran uvoz guši domaću proizvodnju u svim sektorima, i sve dok se ne uvedu sistemske mjere zaštite domaće proizvodnje, trend pada će biti sve izraženiji - poručio je Marinković.

Komentarišući činjenicu da je u proizvodnji maslaca, pavlake i kravljeg sira zabilježeno povećanje, Marinković dodaje da svaki naredni korak finalizacije u proizvodnji donosi bolje rezultate.

- Sigurno da svaki stepen finalizacije u proizvodnji donosi određeni vid dobiti - rekao je Marinković.

Mast i proteini

Podaci Republičkog zavoda za statistiku pokazuju da je u mlijeku u ovoj godini povećan procenat masti i proteina. Prosječan sadržaj masti u mlijeku za devet mjeseci ove godine iznosio je 3,84 odsto, dok je u istom periodu lani bio 3,80 procenata. Kada je riječ o proteinima, u navedenom periodu ove godine u mlijeku je u prosjeku bilo 3,31 odsto tih supstanci, a 3,24 odsto u istom periodu lani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana