Вишковић: Република Српска ствара повољно пословно окружење

СРНА
Foto: Срна

ПРЊАВОР - Премијер Републике Српске Радован Вишковић изјавио је данас да Српска ствара што боље пословно окружење и привредни амбијент, јер развој било које локалне заједнице истовремено значи и напредак Републике Српске

Након што је отворио Регионални сајам привреде, пољопривреде и туризма у Прњавору, Вишковић је истакао да што су јаче, боље и развијеније локалне заједнице, то је јача, боља и развијенија Република Српска.

"Наши резултати показују, волио нас неко или не, да се имамо чиме похвалити. Данас Република Српска има више од 320.000 осигураних лица, никада од постојања Републике Српске тај број није био већи и то је довољан показатељ да су резултати нашег рада видљиви", рекао је Вишковић. Он каже да је Прњавор најбољи примјер у Републици Српској како се заједничком синергијом локалне и републичке власти и ангажманом привредних субјеката могу направити значајни искораци.

"Прњавор у односу на многе локалне заједнице, не само у Републици Српској него и у БиХ, па и окружењу, може да се похвали привредним амбијентом на којем могу да му позавиде много развијеније, организованије и веће економије него што је економија Републике Српске" , каже премијер Српске и додаје да у Прњавору у овом моменту постоји више од 950 привредних субјеката, а више од 80 одсто радника је запослено у реалном сектору.

Он истиче да по свим тим показатељима Прњавору многе локалне заједнице не могу прићи ни близу.

"Прњавор је имао срећу да је и изградњом ауто-пута Бањалука-Добој омогућен значајан раст и привредних активности. Влада Републике Српске на захтјев локалне заједнице је један велики комплекс индустријски Вијака пренијела на општину Прњавор без накнаде. Поносан сам да та наша иницијатива није била само на папиру, него сада када прођете поред те индустријске зоне видите да сваки дан ничу нови производни капацитети, стварају се услови за запошљавање нових људи, услови да се у Прњавор долази" , нагласио је Вишковић.

Премијер Српске наводи и податак да је Прњавор једна од локалних заједница која није имала значајан одлив становника и да су управо све активности Републике Српске ишле у правцу да се задрже људи који овдје остају, раде и имају намјеру да живе. Вишковић је напоменуо да су прњаворска предузећа из прерађивачке индустрије позната, не само у Републици Српској, него и Европи, као и да велики пословни успјех биљеже дрвопрерада, металска и електро-индустрија, туристички потенцијали Бање "Кулаши", Ергела "Вучијак", те да сви они дају простора да се ова локална заједница још више развија.

"Пољопривреда је на завидном нивоу, значајан број највећих, најбољих, најозбиљнијих произвођача из сфере пољопривреде долази управо са подручја ове локалне заједнице" , рекао је премијер Српске. Говорећи о данас отвореном привредном сајму у Прњавору, Вишковић је истакао да овакве манифестације омогућавају да се не само презентују производи него да се остваре и нови контакти, да се развој не само ове општине него и Републике Српске подигне на виши ниво.

У Прњавору је данас отворен Десети регионални сајам привреде, пољопривреде и туризма "Прњавор 2022" на којем учествује око 120 излагача из Прњавора, Републике Српске, региона, а по први пут и из Турске. Сајам се одржава у организацији општине Прњавор и компаније "РС консалтинг енд трејд" из Бањалуке, те уз покровитељство предсједника Владе Републике Српске.

Подршку манифестацији дали су Министарство за европске интеграције и међународну сарадњу и Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, као и Министарство за спољну трговину и економске односе у Савјету министара, Инвестиционо-развојне банка Републике Српске и "Електрокрајина".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана