Višković: Republika Srpska stvara povoljno poslovno okruženje

SRNA
Foto: Srna

PRNjAVOR - Premijer Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas da Srpska stvara što bolje poslovno okruženje i privredni ambijent, jer razvoj bilo koje lokalne zajednice istovremeno znači i napredak Republike Srpske

Nakon što je otvorio Regionalni sajam privrede, poljoprivrede i turizma u Prnjavoru, Višković je istakao da što su jače, bolje i razvijenije lokalne zajednice, to je jača, bolja i razvijenija Republika Srpska.

"Naši rezultati pokazuju, volio nas neko ili ne, da se imamo čime pohvaliti. Danas Republika Srpska ima više od 320.000 osiguranih lica, nikada od postojanja Republike Srpske taj broj nije bio veći i to je dovoljan pokazatelj da su rezultati našeg rada vidljivi", rekao je Višković. On kaže da je Prnjavor najbolji primjer u Republici Srpskoj kako se zajedničkom sinergijom lokalne i republičke vlasti i angažmanom privrednih subjekata mogu napraviti značajni iskoraci.

"Prnjavor u odnosu na mnoge lokalne zajednice, ne samo u Republici Srpskoj nego i u BiH, pa i okruženju, može da se pohvali privrednim ambijentom na kojem mogu da mu pozavide mnogo razvijenije, organizovanije i veće ekonomije nego što je ekonomija Republike Srpske" , kaže premijer Srpske i dodaje da u Prnjavoru u ovom momentu postoji više od 950 privrednih subjekata, a više od 80 odsto radnika je zaposleno u realnom sektoru.

On ističe da po svim tim pokazateljima Prnjavoru mnoge lokalne zajednice ne mogu prići ni blizu.

"Prnjavor je imao sreću da je i izgradnjom auto-puta Banjaluka-Doboj omogućen značajan rast i privrednih aktivnosti. Vlada Republike Srpske na zahtjev lokalne zajednice je jedan veliki kompleks industrijski Vijaka prenijela na opštinu Prnjavor bez naknade. Ponosan sam da ta naša inicijativa nije bila samo na papiru, nego sada kada prođete pored te industrijske zone vidite da svaki dan niču novi proizvodni kapaciteti, stvaraju se uslovi za zapošljavanje novih ljudi, uslovi da se u Prnjavor dolazi" , naglasio je Višković.

Premijer Srpske navodi i podatak da je Prnjavor jedna od lokalnih zajednica koja nije imala značajan odliv stanovnika i da su upravo sve aktivnosti Republike Srpske išle u pravcu da se zadrže ljudi koji ovdje ostaju, rade i imaju namjeru da žive. Višković je napomenuo da su prnjavorska preduzeća iz prerađivačke industrije poznata, ne samo u Republici Srpskoj, nego i Evropi, kao i da veliki poslovni uspjeh bilježe drvoprerada, metalska i elektro-industrija, turistički potencijali Banje "Kulaši", Ergela "Vučijak", te da svi oni daju prostora da se ova lokalna zajednica još više razvija.

"Poljoprivreda je na zavidnom nivou, značajan broj najvećih, najboljih, najozbiljnijih proizvođača iz sfere poljoprivrede dolazi upravo sa područja ove lokalne zajednice" , rekao je premijer Srpske. Govoreći o danas otvorenom privrednom sajmu u Prnjavoru, Višković je istakao da ovakve manifestacije omogućavaju da se ne samo prezentuju proizvodi nego da se ostvare i novi kontakti, da se razvoj ne samo ove opštine nego i Republike Srpske podigne na viši nivo.

U Prnjavoru je danas otvoren Deseti regionalni sajam privrede, poljoprivrede i turizma "Prnjavor 2022" na kojem učestvuje oko 120 izlagača iz Prnjavora, Republike Srpske, regiona, a po prvi put i iz Turske. Sajam se održava u organizaciji opštine Prnjavor i kompanije "RS konsalting end trejd" iz Banjaluke, te uz pokroviteljstvo predsjednika Vlade Republike Srpske.

Podršku manifestaciji dali su Ministarstvo za evropske integracije i međunarodnu saradnju i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, kao i Ministarstvo za spoljnu trgovinu i ekonomske odnose u Savjetu ministara, Investiciono-razvojne banka Republike Srpske i "Elektrokrajina".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana