Уз „ландрас“ и „јоркшир“ до већег профита

Јована Ивановић
Уз „ландрас“ и „јоркшир“ до већег профита

БАЊАЛУКА - Све више фармера у Српској одлучује се да се бави узгојем увозних врста свиња, највише данских, шведских и ирских, а њихова највећа предност је у томе што дају месо високог квалитета са мањим удјелом масти.

Од увозних раса најзаступљеније су “ландрас”, “јоркшир” и “дурок”.

Представник србачке фирме “ДМ-агро” Предраг Ђукић рекао је за “Глас Српске” да се исплатила изградња обора за 3.000 прасића на њиховој фарми те да су задовољни потражњом.

- Развили смо дистрибутивну мрежу широм Републике Српске и имамо купце у бројним трговачким центрима и компанијама коју су препознали квалитет наших прасића - рекао је Ђукић.

Додао је да је на њиховој фарми у Доњим Срђевићима тренутно имају 90 назимица расе “ландрас” и два “јоркшира”.

- Ради се иновативном потезу домаћих фармера, јер се може рећи да је “ландрас” право “освјежење” у домаћој производњи. Прије тога је било неопходно уложити значајнија средства, будући да је увоз “ландраса” коштао 2.500 евра - истиче Ђукић.

Додао је да су имали значајну подршку Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске.

Да је квалитет назимица сорте “ландрас” врхунски потврђују и са фарме “Мацановић” из Лакташа, гдје су због позитивних ефеката данске генетике повећали обим узгоја.

- У односу на раније године, када је “ландрас” био мање рентабилан, сада је ситуација боља. Тренутно се у нашим оборима налази 50 крмача - рекао је власник фарме Милан Мацановић.

Додао је да ове врсте подразумијевају посебну исхрану са већим удјелом протеина него код домаћих сорти, будући да се ради се о месу високог квалитета.

- Велика предност ових врста свиња везана је за њихову врхунску генетику, јер уз дупло мању количину хране у односу на домаће врсте, добијемо товљеника од 110 килограма - појаснио је Мацановић.

Из Министарства су казали да су кроз правилнике о условима и начину остваривања подстицаја за капиталне инвестиције, омогућили пољопривредним произвођачима да дођу до опреме за сточарску производњу, нове пољопривредне механизације, као и прикључака који се користе у свињогојству.

- Посебна помоћ домаћим фармерима упућена је током епидемије вируса корона. Тад су обезбијеђена додатна два милиона КМ, односно 50 марака по грлу - додали су из Министарства.

Рекорд

“Ландрас”, врста прасића која долази из скандинавских земаља, одликује се оптималним односом меса и масти, конверзијом хране те високим потенцијалом за плодност, због чега су женке познате као добре и брижне мајке. Карактеристичне су и по прасићима који врло брзо напредују.

- Наша фарма у Лакташима остварила је рекорд у Републици Српској када је једна женка опрасила 35 прасића, што је за нас представљао и велики успјех - истакао је Милан Мацановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана