Uz „landras“ i „jorkšir“ do većeg profita

Jovana Ivanović
Uz „landras“ i „jorkšir“ do većeg profita

BANjALUKA - Sve više farmera u Srpskoj odlučuje se da se bavi uzgojem uvoznih vrsta svinja, najviše danskih, švedskih i irskih, a njihova najveća prednost je u tome što daju meso visokog kvaliteta sa manjim udjelom masti.

Od uvoznih rasa najzastupljenije su “landras”, “jorkšir” i “durok”.

Predstavnik srbačke firme “DM-agro” Predrag Đukić rekao je za “Glas Srpske” da se isplatila izgradnja obora za 3.000 prasića na njihovoj farmi te da su zadovoljni potražnjom.

- Razvili smo distributivnu mrežu širom Republike Srpske i imamo kupce u brojnim trgovačkim centrima i kompanijama koju su prepoznali kvalitet naših prasića - rekao je Đukić.

Dodao je da je na njihovoj farmi u Donjim Srđevićima trenutno imaju 90 nazimica rase “landras” i dva “jorkšira”.

- Radi se inovativnom potezu domaćih farmera, jer se može reći da je “landras” pravo “osvježenje” u domaćoj proizvodnji. Prije toga je bilo neophodno uložiti značajnija sredstva, budući da je uvoz “landrasa” koštao 2.500 evra - ističe Đukić.

Dodao je da su imali značajnu podršku Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Da je kvalitet nazimica sorte “landras” vrhunski potvrđuju i sa farme “Macanović” iz Laktaša, gdje su zbog pozitivnih efekata danske genetike povećali obim uzgoja.

- U odnosu na ranije godine, kada je “landras” bio manje rentabilan, sada je situacija bolja. Trenutno se u našim oborima nalazi 50 krmača - rekao je vlasnik farme Milan Macanović.

Dodao je da ove vrste podrazumijevaju posebnu ishranu sa većim udjelom proteina nego kod domaćih sorti, budući da se radi se o mesu visokog kvaliteta.

- Velika prednost ovih vrsta svinja vezana je za njihovu vrhunsku genetiku, jer uz duplo manju količinu hrane u odnosu na domaće vrste, dobijemo tovljenika od 110 kilograma - pojasnio je Macanović.

Iz Ministarstva su kazali da su kroz pravilnike o uslovima i načinu ostvarivanja podsticaja za kapitalne investicije, omogućili poljoprivrednim proizvođačima da dođu do opreme za stočarsku proizvodnju, nove poljoprivredne mehanizacije, kao i priključaka koji se koriste u svinjogojstvu.

- Posebna pomoć domaćim farmerima upućena je tokom epidemije virusa korona. Tad su obezbijeđena dodatna dva miliona KM, odnosno 50 maraka po grlu - dodali su iz Ministarstva.

Rekord

“Landras”, vrsta prasića koja dolazi iz skandinavskih zemalja, odlikuje se optimalnim odnosom mesa i masti, konverzijom hrane te visokim potencijalom za plodnost, zbog čega su ženke poznate kao dobre i brižne majke. Karakteristične su i po prasićima koji vrlo brzo napreduju.

- Naša farma u Laktašima ostvarila je rekord u Republici Srpskoj kada je jedna ženka oprasila 35 prasića, što je za nas predstavljao i veliki uspjeh - istakao je Milan Macanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana