Увоз говедине седам пута већи од извоза

Милијана Латиновић
Увоз говедине седам пута већи од извоза

БАЊАЛУКА - БиХ је у прва четири мјесеца ове године увезла говеђе месо у вриједности 49,73 милиона марака, што је седам пута више од вриједности извоза, због чега су сточари из Српске огорчени јер тврде да имају вишак грла на фармама те да могу подмирити потребе домаћег тржишта.

Према подацима Спољнотрговинске коморе БиХ, од јануара до краја априла ове године на инострано тржиште пласирано је свјеже и расхлађено говеђе месо вриједно 7,71 милион марака, док у истом периоду лани извоза није ни било. Иако је вриједност увезеног говеђег меса у прва четири мјесеца ове године нешто мања у односу на исти период лани, када је на домаће трпезе стигла говедина у вриједности од 56,55 милиона КМ, сточари тврде да је ситуација алармантна и да прекомјерни увоз гуши домаћу производњу.

Предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача РС Стојан Маринковић каже за “Глас Српске” да проблем превеликог увоза тиња већ годинама, због чега сточари константно сабирају губитке.

- Извозимо на кашичицу, а увозимо на тоне и томе нема краја. Апсурдно је да имамо вишак живе стоке, а производимо свега тридесетак одсто меса за потребе домаћег становништва. До свега тога довео нас је неограничен увоз - упозорио је Маринковић.

Он каже да се сточари хватају за главу покушавајући да нађу тржиште како би извезли месо врхунског квалитета са домаћих фарми, а за узврат на наше трпезе стиже месо сумњивог квалитета.

- Имамо довољно стоке да можемо подмирити све потребе домаћег становништва, па добрим дијелом и домаће прерађивачке индустрије и сматрамо да тако квалитетно месо треба да остане на нашем тржишту. Никада нисмо оспоравали увоз смрзнутог меса за потребе прерађивачке индустрије, уколико је потребно - рекао је Маринковић.

Предсједник Удружења узгајивача товне јунади у РС Горан Митровић каже за “Глас Српске” да ситуација као у БиХ није нигдје у свијету.

- Само код нас домаће месо на домаћем тржишту није конкурентно увозном. Годинама већ овдје долази месо сумњивог квалитета, оно које не одговара европском тржишту - рекао је Митровић који на својој фарми има око 3.500 грла.

Он је подсјетио да су произвођачи на састанку у Привредној комори РС прије два дана затражили од надлежних да хитно нађу рјешење како домаћи фармери не би потпуно пропали.

Сточни фонд

Стојан Маринковић каже да би сигуран пласман меса на домаћем тржишту обезбиједио много бољи положај сточарима, а дошло би и до повећања сточног фонда. Горан Митровић каже да стални проблеми са извозом доводе произвођаче у ситуацију да дижу руке од производње.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана