Uvoz govedine sedam puta veći od izvoza

Milijana Latinović
Uvoz govedine sedam puta veći od izvoza

BANjALUKA - BiH je u prva četiri mjeseca ove godine uvezla goveđe meso u vrijednosti 49,73 miliona maraka, što je sedam puta više od vrijednosti izvoza, zbog čega su stočari iz Srpske ogorčeni jer tvrde da imaju višak grla na farmama te da mogu podmiriti potrebe domaćeg tržišta.

Prema podacima Spoljnotrgovinske komore BiH, od januara do kraja aprila ove godine na inostrano tržište plasirano je svježe i rashlađeno goveđe meso vrijedno 7,71 milion maraka, dok u istom periodu lani izvoza nije ni bilo. Iako je vrijednost uvezenog goveđeg mesa u prva četiri mjeseca ove godine nešto manja u odnosu na isti period lani, kada je na domaće trpeze stigla govedina u vrijednosti od 56,55 miliona KM, stočari tvrde da je situacija alarmantna i da prekomjerni uvoz guši domaću proizvodnju.

Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS Stojan Marinković kaže za “Glas Srpske” da problem prevelikog uvoza tinja već godinama, zbog čega stočari konstantno sabiraju gubitke.

- Izvozimo na kašičicu, a uvozimo na tone i tome nema kraja. Apsurdno je da imamo višak žive stoke, a proizvodimo svega tridesetak odsto mesa za potrebe domaćeg stanovništva. Do svega toga doveo nas je neograničen uvoz - upozorio je Marinković.

On kaže da se stočari hvataju za glavu pokušavajući da nađu tržište kako bi izvezli meso vrhunskog kvaliteta sa domaćih farmi, a za uzvrat na naše trpeze stiže meso sumnjivog kvaliteta.

- Imamo dovoljno stoke da možemo podmiriti sve potrebe domaćeg stanovništva, pa dobrim dijelom i domaće prerađivačke industrije i smatramo da tako kvalitetno meso treba da ostane na našem tržištu. Nikada nismo osporavali uvoz smrznutog mesa za potrebe prerađivačke industrije, ukoliko je potrebno - rekao je Marinković.

Predsjednik Udruženja uzgajivača tovne junadi u RS Goran Mitrović kaže za “Glas Srpske” da situacija kao u BiH nije nigdje u svijetu.

- Samo kod nas domaće meso na domaćem tržištu nije konkurentno uvoznom. Godinama već ovdje dolazi meso sumnjivog kvaliteta, ono koje ne odgovara evropskom tržištu - rekao je Mitrović koji na svojoj farmi ima oko 3.500 grla.

On je podsjetio da su proizvođači na sastanku u Privrednoj komori RS prije dva dana zatražili od nadležnih da hitno nađu rješenje kako domaći farmeri ne bi potpuno propali.

Stočni fond

Stojan Marinković kaže da bi siguran plasman mesa na domaćem tržištu obezbijedio mnogo bolji položaj stočarima, a došlo bi i do povećanja stočnog fonda. Goran Mitrović kaže da stalni problemi sa izvozom dovode proizvođače u situaciju da dižu ruke od proizvodnje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana