Умјесто за сат гране посјечене за 20 секунди

Данијела Бајић
Умјесто за сат гране посјечене за 20 секунди

ИСТОЧНИ ДРВАР - Посао који је трајао дуже од сат времена захваљујући машини за сјечу грана у Шумском газдинству “Клековача-Потоци” у Источном Дрвару убудуће ће бити обављен за мање од минута, а набавком новог строја, који би ситнио шумске остатке и прерађивао у сјечку, би­о би остварен много већи профит.

Машина која ће олакшати сјечу, израду и извоз дрвних сортимената, вриједна 60.000 КМ, у рад је пуштена у четвртак.

Према ријечима директора тог шумског газдинства Милана Кецмана, ово је прва машина такве врсте која је стигла у БиХ, а може да замијени и до неколико радника. Идеја се, прича Кецман, јавила 2018. године за вријеме једне студијске посјете Њемачкој и Аустрији, гдје су на терену видјели савремену механизацију коју тамошњи радници користе у шумама.

- Нисмо много оклијевали, одмах смо уз помоћ Министарства пољопривреде, водопривреде и шумарства РС кренули у набавку машине за сјечу грана - казао је Кецман.

Додао је да им је за једно дебло, како би га очистили, раније био потребан најмање сат времена и резервоар горива, док ће га ова машина обрадити за највише 20 секунди. Набавком машине, каже Кецман, направљен је први корак у модернизацији, која је неопходна у овом газдинству и предузећу “Шуме РС”.

- На основу овог искуства, које ћемо временом још стицати, указаће се потреба да набавимо и машину која ће прерађивати, односно ситнити гране и шумски остатак у биомасу. То је потенцијал који ми до сада нисмо користили у “Шумама РС”. Ово предузеће до сада није остваривало никакве приходе од продаје грана и других шумских остатака, али је ШГ “Клековача-Потоци” прво кренуло у том правцу јер за дрвном сјечком постоји потражња, а нама би пласман дрвног остатка донио додатне приходе - казао је Кецман.

Додао је да тренутно те остатке остављају да труле и тако враћају земљишту дио материјала који је дрво узело у току свог животног вијека. 

Помоћник министра пољопривреде, водопривреде и шумарства Републике Српске Горан Зубић рекао је да у шумарству Српске постоји потреба да се иде у модернизацију механизације.

- Очекује се и остваривање додатних прихода набавком ове машине, али и хуманизација рада - рекао је Зубић.

Додао је да је набавка машине Шумском газдинству “Клековача-Потоци”, које позитивно послује, од вишеструке користи. Према његовим ријечима, представљању ове машине у Источном Дрвару присуствовао је и дипломата из Амбасаде Чешке у Београду Владимир Вања са којим је разговарано о будућим пројектима.

Трактор

Милан Кецман подсјетио је да је Шумско газдинство “Клековача-Потоци” недавно добило и трактор са хидрауличном руком, први примјерак овог типа у РС који, између осталог, опслужује машину за сјечу грана. Кецман каже да увођење нових технолошких рјешења у експлоатацији шума има циљ да истовремено повећа продуктивност рада.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана