Umjesto za sat grane posječene za 20 sekundi

Danijela Bajić
Umjesto za sat grane posječene za 20 sekundi

ISTOČNI DRVAR - Posao koji je trajao duže od sat vremena zahvaljujući mašini za sječu grana u Šumskom gazdinstvu “Klekovača-Potoci” u Istočnom Drvaru ubuduće će biti obavljen za manje od minuta, a nabavkom novog stroja, koji bi sitnio šumske ostatke i prerađivao u sječku, bi­o bi ostvaren mnogo veći profit.

Mašina koja će olakšati sječu, izradu i izvoz drvnih sortimenata, vrijedna 60.000 KM, u rad je puštena u četvrtak.

Prema riječima direktora tog šumskog gazdinstva Milana Kecmana, ovo je prva mašina takve vrste koja je stigla u BiH, a može da zamijeni i do nekoliko radnika. Ideja se, priča Kecman, javila 2018. godine za vrijeme jedne studijske posjete Njemačkoj i Austriji, gdje su na terenu vidjeli savremenu mehanizaciju koju tamošnji radnici koriste u šumama.

- Nismo mnogo oklijevali, odmah smo uz pomoć Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva RS krenuli u nabavku mašine za sječu grana - kazao je Kecman.

Dodao je da im je za jedno deblo, kako bi ga očistili, ranije bio potreban najmanje sat vremena i rezervoar goriva, dok će ga ova mašina obraditi za najviše 20 sekundi. Nabavkom mašine, kaže Kecman, napravljen je prvi korak u modernizaciji, koja je neophodna u ovom gazdinstvu i preduzeću “Šume RS”.

- Na osnovu ovog iskustva, koje ćemo vremenom još sticati, ukazaće se potreba da nabavimo i mašinu koja će prerađivati, odnosno sitniti grane i šumski ostatak u biomasu. To je potencijal koji mi do sada nismo koristili u “Šumama RS”. Ovo preduzeće do sada nije ostvarivalo nikakve prihode od prodaje grana i drugih šumskih ostataka, ali je ŠG “Klekovača-Potoci” prvo krenulo u tom pravcu jer za drvnom sječkom postoji potražnja, a nama bi plasman drvnog ostatka donio dodatne prihode - kazao je Kecman.

Dodao je da trenutno te ostatke ostavljaju da trule i tako vraćaju zemljištu dio materijala koji je drvo uzelo u toku svog životnog vijeka. 

Pomoćnik ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Republike Srpske Goran Zubić rekao je da u šumarstvu Srpske postoji potreba da se ide u modernizaciju mehanizacije.

- Očekuje se i ostvarivanje dodatnih prihoda nabavkom ove mašine, ali i humanizacija rada - rekao je Zubić.

Dodao je da je nabavka mašine Šumskom gazdinstvu “Klekovača-Potoci”, koje pozitivno posluje, od višestruke koristi. Prema njegovim riječima, predstavljanju ove mašine u Istočnom Drvaru prisustvovao je i diplomata iz Ambasade Češke u Beogradu Vladimir Vanja sa kojim je razgovarano o budućim projektima.

Traktor

Milan Kecman podsjetio je da je Šumsko gazdinstvo “Klekovača-Potoci” nedavno dobilo i traktor sa hidrauličnom rukom, prvi primjerak ovog tipa u RS koji, između ostalog, opslužuje mašinu za sječu grana. Kecman kaže da uvođenje novih tehnoloških rješenja u eksploataciji šuma ima cilj da istovremeno poveća produktivnost rada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana