Укупан обим размјене Српске већи од милијарду долара

Срна
Укупан обим размјене Српске већи од милијарду долара

БАЊАЛУКА - Република Српска је за прва три мјесеца ове године остварила укупан обим спољнотрговинске размјене са иностранством од око 1,08 милијарди долара, док је покривеност увоза извозом била 75,6 одсто, подаци су Републичког завода за статистику.

У посматраном периоду вриједност оствареног увоза била је скоро 618 милиона долара, а извоза 467,2 милиона долара.

Вриједност оствареног извоза за прва три мјесеца ове године мања је за 8,3 одсто, а увоза је мања за 4,9 одсто у односу на исти период прошле године.

Економиста Ђурђица Стојадиновић рекла је Срни да је у првом овогодишњем кварталу у односу на исти прошлогодишњи период дошло до смањења укупног обима спољнотрговинске размјене Српске са иностранством за око 80 милиона долара, и то у највећој мјери због пада обима робне размјене Српске са ЕУ.

„Пад извоза на тржишта земаља Уније у првом кварталу ове године био је скоро осам одсто, док је пад увоза био око пет одсто. Разлози тога су двојаки – наслијеђено отежано пословање из прошле године због стања на тржиштима чланица ЕУ финансијског и економског карактера, а други разлог је пандемија изазвана вирусом корона“, навела је Стојадиновићева.

Она је нагласила да је негативан утицај вируса корона на спољнотрговинско пословање Републике Српске нарочито дошао до изражаја у задњој декади марта и да ће се тај негативан утицај наставити и у другом овогодишњем кварталу.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана