Ukupan obim razmjene Srpske veći od milijardu dolara

Srna
Ukupan obim razmjene Srpske veći od milijardu dolara

BANjALUKA - Republika Srpska je za prva tri mjeseca ove godine ostvarila ukupan obim spoljnotrgovinske razmjene sa inostranstvom od oko 1,08 milijardi dolara, dok je pokrivenost uvoza izvozom bila 75,6 odsto, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

U posmatranom periodu vrijednost ostvarenog uvoza bila je skoro 618 miliona dolara, a izvoza 467,2 miliona dolara.

Vrijednost ostvarenog izvoza za prva tri mjeseca ove godine manja je za 8,3 odsto, a uvoza je manja za 4,9 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Ekonomista Đurđica Stojadinović rekla je Srni da je u prvom ovogodišnjem kvartalu u odnosu na isti prošlogodišnji period došlo do smanjenja ukupnog obima spoljnotrgovinske razmjene Srpske sa inostranstvom za oko 80 miliona dolara, i to u najvećoj mjeri zbog pada obima robne razmjene Srpske sa EU.

„Pad izvoza na tržišta zemalja Unije u prvom kvartalu ove godine bio je skoro osam odsto, dok je pad uvoza bio oko pet odsto. Razlozi toga su dvojaki – naslijeđeno otežano poslovanje iz prošle godine zbog stanja na tržištima članica EU finansijskog i ekonomskog karaktera, a drugi razlog je pandemija izazvana virusom korona“, navela je Stojadinovićeva.

Ona je naglasila da je negativan uticaj virusa korona na spoljnotrgovinsko poslovanje Republike Srpske naročito došao do izražaja u zadnjoj dekadi marta i da će se taj negativan uticaj nastaviti i u drugom ovogodišnjem kvartalu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana