У Трнинић Бријегу живи три пута мање Срба него прије рата

СРНА
Foto: Срна

ДРВАР- У дрварској мјесној заједници Трнинић Бријег живи двадесеторо дјеце школског узраста и око 200 српских повратника, док их је прије рата било три пута више.

Предсједник мјесне заједнице Мирослав Трнинић прича Срни да је прије рата у Трнинић Бријегу живио 681 мјештанин у 95 домаћинстава.

Ово дрварско село, територијално велико, према његовим ријечима, састоји се и од неколико засеока.

"Давне 1947. године Бријежани су први у Дрвару добили струју од некадашње Фабрике 'Шипад' јер је доста људи радило у тој фабрици", присјећа се Трнинић.

Према његовим ријечима, у овом дрварском селу поникли су многи који су својим образовањем и угледом пронијели име Дрвара широм свијета.

"У нашем селу родио се народни херој Обрад Трнинић, доктори наука Милорад Дешић и Војин Буцало, дугогодишњи директор АКУД-а Шпанац Драго Кецман, новинар и пјесник Милорад Кецман. У Бријегу су одрасли и умјетници Саша и Дејан Матић", каже Трнинић.

Бријежани се, каже, поносе на своје претке, али и потомке.

НЕРАСВИЈЕТЉЕН ЗЛОЧИН ИЗ 1998. ГОДИНЕ НАД СРПСКИМ БРАЧНИМ ПАРОМ

Он подсјећа и на један злочин који се догодио 1998. године у којем су на свиреп начин убијен српски брачни пар Војин и Лела Трнинић у родној кући, у коју су се вратили послије рата.

"Војин и Лела су убијени у ноћи 15. на 16. април 1998. године, само 20 дана након повратка. Убијени су с леђа, из ватреног оружја, па избодени ножем. Починиоци су покушали запалити их, заједно с кућом, да прикрију трагове", истиче Трнинић.

Он каже да до данас нико за овај злочин није одговарао. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана