U Trninić Brijegu živi tri puta manje Srba nego prije rata

SRNA
Foto: Srna

DRVAR- U drvarskoj mjesnoj zajednici Trninić Brijeg živi dvadesetoro djece školskog uzrasta i oko 200 srpskih povratnika, dok ih je prije rata bilo tri puta više.

Predsjednik mjesne zajednice Miroslav Trninić priča Srni da je prije rata u Trninić Brijegu živio 681 mještanin u 95 domaćinstava.

Ovo drvarsko selo, teritorijalno veliko, prema njegovim riječima, sastoji se i od nekoliko zaseoka.

"Davne 1947. godine Briježani su prvi u Drvaru dobili struju od nekadašnje Fabrike 'Šipad' jer je dosta ljudi radilo u toj fabrici", prisjeća se Trninić.

Prema njegovim riječima, u ovom drvarskom selu ponikli su mnogi koji su svojim obrazovanjem i ugledom pronijeli ime Drvara širom svijeta.

"U našem selu rodio se narodni heroj Obrad Trninić, doktori nauka Milorad Dešić i Vojin Bucalo, dugogodišnji direktor AKUD-a Španac Drago Kecman, novinar i pjesnik Milorad Kecman. U Brijegu su odrasli i umjetnici Saša i Dejan Matić", kaže Trninić.

Briježani se, kaže, ponose na svoje pretke, ali i potomke.

NERASVIJETLjEN ZLOČIN IZ 1998. GODINE NAD SRPSKIM BRAČNIM PAROM

On podsjeća i na jedan zločin koji se dogodio 1998. godine u kojem su na svirep način ubijen srpski bračni par Vojin i Lela Trninić u rodnoj kući, u koju su se vratili poslije rata.

"Vojin i Lela su ubijeni u noći 15. na 16. april 1998. godine, samo 20 dana nakon povratka. Ubijeni su s leđa, iz vatrenog oružja, pa izbodeni nožem. Počinioci su pokušali zapaliti ih, zajedno s kućom, da prikriju tragove", ističe Trninić.

On kaže da do danas niko za ovaj zločin nije odgovarao. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana