Трасиран пут за веће пензије

Милијана Латиновић
Трасиран пут за веће пензије

БАЊАЛУКА - Оснивањем Европског добровољног пензијског фонда (ЕПФ) прије двије године трасиран је пут до већих пензија, а ту могућност до сада је препознало око 30 послодаваца који су  организовали пензијске планове за своје запослене.

Истакла је то за “Глас Српске” извршна директорица Друштва за управљање ЕПФ-ом Гордана Дробњак, нагласивши да је оснивањем ЕПФ-а 30. новембра 2017. године успостављен трећи стуб пензијског осигурања и пружени равноправни услови свима који желе да добровољно штеде и користе законом прописане пореске олакшице.

- Већ двије године сви послодавци и њихови запослени и у приватном и у јавном сектору имају могућност да организују пензијске планове и на тај начин, користећи пореске олакшице, додатно стимулишу своје запослене уплатом у Европски добровољни пензијски фонд - навела је Дробњакова и додала да већина чланова фонду приступа преко послодавца. Појаснила је да, када се послодавац на овај начин покаже одговорним за своје запослене и формира пензијски план у коме финансира дио пензијског доприноса, запослени се много лакше одлучују да кроз издвајање од својих бруто плата суфинансирају други дио пензијског доприноса и на тај начин додатно штеде за своју пензију.

- До сада је исплаћено неколико десетина чланова фонда који су стекли услов за располагање средствима, односно који су старији од 58 година, с тим што су захтјеви за исплату најчешће коинцидирали са одласком тих чланова и у редовну пензију јер су тада престајали да буду чланови плана код послодаваца. Укупно је исплаћено око 16.000 КМ, са просјечном исплатом већом од 400 КМ, док је највећи исплаћени износ за сада три пута већи од просјечног - истакла је Дробњакова и нагласила да се свијест грађана РС о значају и потреби штедње за додатну пензију мијења, у смислу препознавања неопходности штедње.

О двогодишњим резултатима ЕПФ-а свједоче и подаци о приносу, према којима је фонд у 2018. години пословао са приносом од 3,78 одсто. У овој години принос након свих трошкова закључно са трећим кварталом износио је око 5,42 одсто.

- Планови ЕПФ-а за идућу годину су потпуно спровођење одлуке Владе РС о организовању пензијског плана за запослене који плату примају из буџета РС, подизање свијести о значају штедње, као и повећање броја чланова и просјечне појединачне уплате - закључила је Дробњакова.

Фонд су основали Пензијски резервни фонд РС (ПРЕФ), Европска банка за обнову и развој (ЕБРД) и Скупна покојнинска дружба из Љубљане, а оснивање су тада подржале и институције Српске.

ПРЕФ

Директор Друштва за управљање ПРЕФ-ом Милош Грујић навео је да је ПРЕФ лани остварио добит од 6,1 милион марака.

- Просјечна нето добит годишње кретала се око 7,1 милион КМ, а дивиденде око шест милиона, те је укупно исплаћено 47 милиона КМ. Тренутно је око 44 одсто имовине ПРЕФ-а у обвезницама и депозитима - истакао је Грујић у петак на традиционалном годишњем дружењу са новинарима.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана