Trasiran put za veće penzije

Milijana Latinović
Trasiran put za veće penzije

BANjALUKA - Osnivanjem Evropskog dobrovoljnog penzijskog fonda (EPF) prije dvije godine trasiran je put do većih penzija, a tu mogućnost do sada je prepoznalo oko 30 poslodavaca koji su  organizovali penzijske planove za svoje zaposlene.

Istakla je to za “Glas Srpske” izvršna direktorica Društva za upravljanje EPF-om Gordana Drobnjak, naglasivši da je osnivanjem EPF-a 30. novembra 2017. godine uspostavljen treći stub penzijskog osiguranja i pruženi ravnopravni uslovi svima koji žele da dobrovoljno štede i koriste zakonom propisane poreske olakšice.

- Već dvije godine svi poslodavci i njihovi zaposleni i u privatnom i u javnom sektoru imaju mogućnost da organizuju penzijske planove i na taj način, koristeći poreske olakšice, dodatno stimulišu svoje zaposlene uplatom u Evropski dobrovoljni penzijski fond - navela je Drobnjakova i dodala da većina članova fondu pristupa preko poslodavca. Pojasnila je da, kada se poslodavac na ovaj način pokaže odgovornim za svoje zaposlene i formira penzijski plan u kome finansira dio penzijskog doprinosa, zaposleni se mnogo lakše odlučuju da kroz izdvajanje od svojih bruto plata sufinansiraju drugi dio penzijskog doprinosa i na taj način dodatno štede za svoju penziju.

- Do sada je isplaćeno nekoliko desetina članova fonda koji su stekli uslov za raspolaganje sredstvima, odnosno koji su stariji od 58 godina, s tim što su zahtjevi za isplatu najčešće koincidirali sa odlaskom tih članova i u redovnu penziju jer su tada prestajali da budu članovi plana kod poslodavaca. Ukupno je isplaćeno oko 16.000 KM, sa prosječnom isplatom većom od 400 KM, dok je najveći isplaćeni iznos za sada tri puta veći od prosječnog - istakla je Drobnjakova i naglasila da se svijest građana RS o značaju i potrebi štednje za dodatnu penziju mijenja, u smislu prepoznavanja neophodnosti štednje.

O dvogodišnjim rezultatima EPF-a svjedoče i podaci o prinosu, prema kojima je fond u 2018. godini poslovao sa prinosom od 3,78 odsto. U ovoj godini prinos nakon svih troškova zaključno sa trećim kvartalom iznosio je oko 5,42 odsto.

- Planovi EPF-a za iduću godinu su potpuno sprovođenje odluke Vlade RS o organizovanju penzijskog plana za zaposlene koji platu primaju iz budžeta RS, podizanje svijesti o značaju štednje, kao i povećanje broja članova i prosječne pojedinačne uplate - zaključila je Drobnjakova.

Fond su osnovali Penzijski rezervni fond RS (PREF), Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Skupna pokojninska družba iz Ljubljane, a osnivanje su tada podržale i institucije Srpske.

PREF

Direktor Društva za upravljanje PREF-om Miloš Grujić naveo je da je PREF lani ostvario dobit od 6,1 milion maraka.

- Prosječna neto dobit godišnje kretala se oko 7,1 milion KM, a dividende oko šest miliona, te je ukupno isplaćeno 47 miliona KM. Trenutno je oko 44 odsto imovine PREF-a u obveznicama i depozitima - istakao je Grujić u petak na tradicionalnom godišnjem druženju sa novinarima.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana