Тегле “кроје” откуп воћа и поврћа

Милијана Латиновић
Тегле “кроје” откуп воћа и поврћа

`БАЊАЛУКА - План откупа воћа и поврћа за ову годину домаћи прерађивачи скројиће чим обезбиједе амбалажу, јер, како кажу, уколико не буде довољно тегли и лименки никакве користи неће бити од квалитетне сировине за сокове, џемове и салате.

Иако ће погони радити пуном паром тек када прве сорте воћа и поврћа доспију за бербу у предузећима која се баве прерадом истичу да су и временске прилике кључан фактор у овом послу.

Директор Прехрамбене индустрије “Сава Семберија” из Бијељине Стево Филиповић рекао је за “Глас Српске” да је прерађивачима тренутно у фокусу обезбјеђење амбалаже за нову сезону, како би уопште могли да скроје план откупа сировине.

- Амбалажа мора у најскорије вријеме бити у фабрици, јер џаба и квалитетна сировина ако производе немате у шта да спакујете. Прије свега набављамо стаклену амбалажу и лименке - рекао је Филиповић.

Нагласио је да је тешко било шта дугорочно планирати те да ће се позиционирати у зависности од глобалних кретања.

- Ситуација је таква да ћемо буквално у ходу морати планирати количине сировине која ће завршити у погону.  Прошле године смо прерадили око 5.000 тона што је изузетан резултат узимајући у обзир све проблеме и препреке на које смо наилазили од поскупљења уља, горива до немогућности обезбјеђења амбалаже - казао је Филиповић.

Упркос свим потешкоћама, додао је, нису заустављали производњу те су на тај начин испоштовали и кооперанте. али и купце широм свијета.

- Тренутно прерађујемо шипурак који набављамо на подручју Сребренице, као и лист купуса који пакујемо у тегле и извозимо у Дубаи - рекао је Филиповић, нагласивши да паралелно с производњом обављају и ремонт у фабрици.

И у фабрици “Спектардринк” у току је потписивање уговора с добављачима амбалаже.

- Већи дио смо обезбиједили, прикупљамо још неке понуде. Амбалажа је поскупјела и до 43 одсто у односу на неки ранији период, посебно стаклена. Добављачи поскупљење правдају растом цијене енергије - рекао је шеф продаје у том предузећу Маринко Докић.

Говорећи о амбалажи Докић истиче да углавном све набављају у Хрватској и Параћину.

- Имали смо неколико упита физичких лица да откупимо тегле од њих, међутим, нико се овдје тиме не бави, ако бисмо узимали тегле од становништва много је ту више посла око прања, пастеризације и свега осталог - рекао је Докић.

Он је истакао да идући мјесец имају разговоре с кооперантима.

- План за ову годину имамо, али конкретне договоре још нисмо направили. Примјера ради, лани смо прерадили око 700 тона купуса и план је да задржимо тај ниво па видјећемо - казао је Докић.

Цијене

Стево Филиповић је рекао да су лани подигли цијене откупа за 50 до 100 одсто у односу на 2021. годину.

- Да ли ће бити нових корекција цијена још је рано истицати, али ћемо свакако узимати у обзир сва тржишна кретања - рекао је Филиповић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана