Tegle “kroje” otkup voća i povrća

Milijana Latinović
Tegle “kroje” otkup voća i povrća

`BANjALUKA - Plan otkupa voća i povrća za ovu godinu domaći prerađivači skrojiće čim obezbijede ambalažu, jer, kako kažu, ukoliko ne bude dovoljno tegli i limenki nikakve koristi neće biti od kvalitetne sirovine za sokove, džemove i salate.

Iako će pogoni raditi punom parom tek kada prve sorte voća i povrća dospiju za berbu u preduzećima koja se bave preradom ističu da su i vremenske prilike ključan faktor u ovom poslu.

Direktor Prehrambene industrije “Sava Semberija” iz Bijeljine Stevo Filipović rekao je za “Glas Srpske” da je prerađivačima trenutno u fokusu obezbjeđenje ambalaže za novu sezonu, kako bi uopšte mogli da skroje plan otkupa sirovine.

- Ambalaža mora u najskorije vrijeme biti u fabrici, jer džaba i kvalitetna sirovina ako proizvode nemate u šta da spakujete. Prije svega nabavljamo staklenu ambalažu i limenke - rekao je Filipović.

Naglasio je da je teško bilo šta dugoročno planirati te da će se pozicionirati u zavisnosti od globalnih kretanja.

- Situacija je takva da ćemo bukvalno u hodu morati planirati količine sirovine koja će završiti u pogonu.  Prošle godine smo preradili oko 5.000 tona što je izuzetan rezultat uzimajući u obzir sve probleme i prepreke na koje smo nailazili od poskupljenja ulja, goriva do nemogućnosti obezbjeđenja ambalaže - kazao je Filipović.

Uprkos svim poteškoćama, dodao je, nisu zaustavljali proizvodnju te su na taj način ispoštovali i kooperante. ali i kupce širom svijeta.

- Trenutno prerađujemo šipurak koji nabavljamo na području Srebrenice, kao i list kupusa koji pakujemo u tegle i izvozimo u Dubai - rekao je Filipović, naglasivši da paralelno s proizvodnjom obavljaju i remont u fabrici.

I u fabrici “Spektardrink” u toku je potpisivanje ugovora s dobavljačima ambalaže.

- Veći dio smo obezbijedili, prikupljamo još neke ponude. Ambalaža je poskupjela i do 43 odsto u odnosu na neki raniji period, posebno staklena. Dobavljači poskupljenje pravdaju rastom cijene energije - rekao je šef prodaje u tom preduzeću Marinko Dokić.

Govoreći o ambalaži Dokić ističe da uglavnom sve nabavljaju u Hrvatskoj i Paraćinu.

- Imali smo nekoliko upita fizičkih lica da otkupimo tegle od njih, međutim, niko se ovdje time ne bavi, ako bismo uzimali tegle od stanovništva mnogo je tu više posla oko pranja, pasterizacije i svega ostalog - rekao je Dokić.

On je istakao da idući mjesec imaju razgovore s kooperantima.

- Plan za ovu godinu imamo, ali konkretne dogovore još nismo napravili. Primjera radi, lani smo preradili oko 700 tona kupusa i plan je da zadržimo taj nivo pa vidjećemo - kazao je Dokić.

Cijene

Stevo Filipović je rekao da su lani podigli cijene otkupa za 50 do 100 odsto u odnosu na 2021. godinu.

- Da li će biti novih korekcija cijena još je rano isticati, ali ćemo svakako uzimati u obzir sva tržišna kretanja - rekao je Filipović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana