Странци стегли каиш

Милијана Латиновић
Странци стегли каиш

БАЊАЛУКА - Странцима који су од јануара до краја августа ове године шопинговали у БиХ одобрен је поврат 3,7 милиона марака ПДВ-а што је за 2,5 милиона марака мање у односу на исти период прошле године.

Према подацима Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ странци су за осам мјесеци ове године широм земље пазарили робу вриједну 25,6 милиона марака, а судећи према пристиглим захтјевима за поврат пореза, највише иностраних купаца у БиХ било је из Србије, Хрватске и Црне Горе и то углавном за робу широке потрошње.

- Укупан број захтјева за поврат ПДВ-а за осам мјесеци ове године износио је 94.865 - навели су у УИО.

Према њиховим подацима, највише захтјева за поврат ПДВ-а у овој години било је на граничним прелазима Увац, Шепак, Орашје, Павловића мост и Шамац.

У УИО наводе за “Глас Српске” да је за осам мјесеци прошле године запримљено укупно 143.438 захтјева за поврат ПДВ-а.

- Укупна вриједност добара која су купљена и изнесена ван царинског подручја БиХ износила је 43,3 милиона марака, док је захтијевани поврат ПДВ-а био 6,2 милиона марака - показују подаци УИО.

Извршна директорица Удружења потрошача “Дон” из Приједора Муриса Марић рекла је за “Глас Српске” да комшије из Хрватске и Србије у пограничном подручју на територији БиХ купују све, од основних животних намирница до гардеробе.

- Примјера ради у Костајницу долазе по хљеб, цигарете па чак и пиво “ожујско” које је јефтиније код нас него у Хрватској. Иако је код нас све поскупјело, ипак су цијене у БиХ ниже него у региону. Долазе овдје по зимницу, а осим тога на пијацама пазаре и гардеробу - рекла је Марићева. Нагласила је да се до наших тржних центара често организују шопинг туре управо због нижих цијена робе широке потрошње.

Захтјев за поврат ПДВ-а подноси се на обрасцу “ПДВ-СЛ-2” који на захтјев купца, односно страног држављанина попуњава продавац у три примјерка, од којих оригинал и једну копију даје купцу, а другу копију задржава у својој документацији. Странац који је обавио куповину у БиХ обавезан је при напуштању царинског подручја дати царинској служби на увид купљену робу, оригиналне рачуне и попуњен образац “ПДВ-СЛ-2” у оригиналу. Купцу се захтјев за поврат ПДВ-а одобрава ако у року од три мјесеца од дана издавања рачуна достави оригинал обрасца “ПДВ-СЛ-2”, овјерен од стране Царинске службе, продавцу од кога је роба купљена, а укупна вриједност робе са ПДВ-ом треба да буде већа од 100 КМ.

Алкохол и дуван

Право на поврат ПДВ-а имају физичка лица која немају пребивалиште у БиХ и то на добра која купе у нашој земљи и иста изнесу изван царинског подручја БиХ. Право на поврат ПДВ-а се не односи на изнесена минерална уља, алкохол и прерађевине од дувана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана