Stranci stegli kaiš

Milijana Latinović
Stranci stegli kaiš

BANjALUKA - Strancima koji su od januara do kraja avgusta ove godine šopingovali u BiH odobren je povrat 3,7 miliona maraka PDV-a što je za 2,5 miliona maraka manje u odnosu na isti period prošle godine.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH stranci su za osam mjeseci ove godine širom zemlje pazarili robu vrijednu 25,6 miliona maraka, a sudeći prema pristiglim zahtjevima za povrat poreza, najviše inostranih kupaca u BiH bilo je iz Srbije, Hrvatske i Crne Gore i to uglavnom za robu široke potrošnje.

- Ukupan broj zahtjeva za povrat PDV-a za osam mjeseci ove godine iznosio je 94.865 - naveli su u UIO.

Prema njihovim podacima, najviše zahtjeva za povrat PDV-a u ovoj godini bilo je na graničnim prelazima Uvac, Šepak, Orašje, Pavlovića most i Šamac.

U UIO navode za “Glas Srpske” da je za osam mjeseci prošle godine zaprimljeno ukupno 143.438 zahtjeva za povrat PDV-a.

- Ukupna vrijednost dobara koja su kupljena i iznesena van carinskog područja BiH iznosila je 43,3 miliona maraka, dok je zahtijevani povrat PDV-a bio 6,2 miliona maraka - pokazuju podaci UIO.

Izvršna direktorica Udruženja potrošača “Don” iz Prijedora Murisa Marić rekla je za “Glas Srpske” da komšije iz Hrvatske i Srbije u pograničnom području na teritoriji BiH kupuju sve, od osnovnih životnih namirnica do garderobe.

- Primjera radi u Kostajnicu dolaze po hljeb, cigarete pa čak i pivo “ožujsko” koje je jeftinije kod nas nego u Hrvatskoj. Iako je kod nas sve poskupjelo, ipak su cijene u BiH niže nego u regionu. Dolaze ovdje po zimnicu, a osim toga na pijacama pazare i garderobu - rekla je Marićeva. Naglasila je da se do naših tržnih centara često organizuju šoping ture upravo zbog nižih cijena robe široke potrošnje.

Zahtjev za povrat PDV-a podnosi se na obrascu “PDV-SL-2” koji na zahtjev kupca, odnosno stranog državljanina popunjava prodavac u tri primjerka, od kojih original i jednu kopiju daje kupcu, a drugu kopiju zadržava u svojoj dokumentaciji. Stranac koji je obavio kupovinu u BiH obavezan je pri napuštanju carinskog područja dati carinskoj službi na uvid kupljenu robu, originalne račune i popunjen obrazac “PDV-SL-2” u originalu. Kupcu se zahtjev za povrat PDV-a odobrava ako u roku od tri mjeseca od dana izdavanja računa dostavi original obrasca “PDV-SL-2”, ovjeren od strane Carinske službe, prodavcu od koga je roba kupljena, a ukupna vrijednost robe sa PDV-om treba da bude veća od 100 KM.

Alkohol i duvan

Pravo na povrat PDV-a imaju fizička lica koja nemaju prebivalište u BiH i to na dobra koja kupe u našoj zemlji i ista iznesu izvan carinskog područja BiH. Pravo na povrat PDV-a se ne odnosi na iznesena mineralna ulja, alkohol i prerađevine od duvana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana