Стечај и застара отписали 21 милион КМ дуга

Милијана Латиновић
Стечај и застара отписали 21 милион КМ дуга

БАЊАЛУКА - Пореска управа РС отписала је лани 21,05 милиона марака дуга за порезе и доприносе који се односи на предузећа у којима је покренут стечај и гдје је дошло до застаре потраживања, што је за скоро два милиона КМ више у односу на годину раније.

У Пореској управи објашњавају за “Глас Српске” да су у 2021. години у предузећима гдје је вођен и окончан стечајни поступак отписали дуг за порезе и доприносе у износу од 17,45 милиона марака, док је по основу застаре потраживања отписано 3,59 милиона КМ.

- Након што стечајни судија по окончању стечајног поступка донесе рјешење о његовом закључењу и оно постане правоснажно, Пореска управа на основу Закона о пореском поступку РС доноси рјешење о ненаплативости преосталих пореских обавеза пореског, односно стечајног дужника - појаснили су у тој управи.

Поређења ради, у 2020. години отписали су укупно 19,14 милиона марака дуга за порез и доприносе, и то 18,6 милиона КМ у предузећима гдје је вођен и окончан стечајни поступак, те око 519.000 марака по основу застаре потраживања.

- У прошлој години покренуто је 137 стечајних поступака са пријављеним потраживањима Пореске управе у износу од 25,4 милиона марака. Поднесена су и 752 захтјева за обавезе које су доспјеле у текућој години, порез на добит, порез на доходак, накнаде за пожаре и шуме, на износ дуга од 26,40 милиона КМ, од чега је одобрено 679 рјешења на износ дуга од 23,80 милиона КМ - истакли су у Пореској управи.

Економиста Александар Љубоја рекао је за “Глас” да је од приватизације направљен низ грешака и нефункционалних корака у систему који нам се сада обијају о главу.

- Добар дио предузећа у том периоду није имао адекватан менаџмент и користили су слабости ентитета и БиХ да на неки начин те своје обавезе избјегавају. Временом систем се поправља и данас је он много ефикаснији и напреднији, а Пореска управа рјешава то на једини начин на који може, а то је отпис. Добро је да се то рјешава и чисти и да се кад-тад дође на нулу и да нам се то не понови - истакао је Љубоја, додавши да вучемо репове из прошлости са којима се треба суочити.

Он наглашава да је неопходно градити систем и да није могуће проблеме гомилане годинама ријешити преко ноћи.

Рекордери

Према подацима Пореске управе РС, на листи највећих дужника и даље се налазе здравствене установе. Закључно са крајем априла ове године највећи износ доспјелих, а неизмирених обавеза за порез и доприносе од 88,4 милиона марака има Универзитетски клинички центар РС, затим 47,6 милиона КМ дугује болница у Источном Сарајеву, док је на трећем мјесту са дугом од 46,9 милиона КМ болница “Свети апостол Лука” у Добоју.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана