Stečaj i zastara otpisali 21 milion KM duga

Milijana Latinović
Stečaj i zastara otpisali 21 milion KM duga

BANjALUKA - Poreska uprava RS otpisala je lani 21,05 miliona maraka duga za poreze i doprinose koji se odnosi na preduzeća u kojima je pokrenut stečaj i gdje je došlo do zastare potraživanja, što je za skoro dva miliona KM više u odnosu na godinu ranije.

U Poreskoj upravi objašnjavaju za “Glas Srpske” da su u 2021. godini u preduzećima gdje je vođen i okončan stečajni postupak otpisali dug za poreze i doprinose u iznosu od 17,45 miliona maraka, dok je po osnovu zastare potraživanja otpisano 3,59 miliona KM.

- Nakon što stečajni sudija po okončanju stečajnog postupka donese rješenje o njegovom zaključenju i ono postane pravosnažno, Poreska uprava na osnovu Zakona o poreskom postupku RS donosi rješenje o nenaplativosti preostalih poreskih obaveza poreskog, odnosno stečajnog dužnika - pojasnili su u toj upravi.

Poređenja radi, u 2020. godini otpisali su ukupno 19,14 miliona maraka duga za porez i doprinose, i to 18,6 miliona KM u preduzećima gdje je vođen i okončan stečajni postupak, te oko 519.000 maraka po osnovu zastare potraživanja.

- U prošloj godini pokrenuto je 137 stečajnih postupaka sa prijavljenim potraživanjima Poreske uprave u iznosu od 25,4 miliona maraka. Podnesena su i 752 zahtjeva za obaveze koje su dospjele u tekućoj godini, porez na dobit, porez na dohodak, naknade za požare i šume, na iznos duga od 26,40 miliona KM, od čega je odobreno 679 rješenja na iznos duga od 23,80 miliona KM - istakli su u Poreskoj upravi.

Ekonomista Aleksandar Ljuboja rekao je za “Glas” da je od privatizacije napravljen niz grešaka i nefunkcionalnih koraka u sistemu koji nam se sada obijaju o glavu.

- Dobar dio preduzeća u tom periodu nije imao adekvatan menadžment i koristili su slabosti entiteta i BiH da na neki način te svoje obaveze izbjegavaju. Vremenom sistem se popravlja i danas je on mnogo efikasniji i napredniji, a Poreska uprava rješava to na jedini način na koji može, a to je otpis. Dobro je da se to rješava i čisti i da se kad-tad dođe na nulu i da nam se to ne ponovi - istakao je Ljuboja, dodavši da vučemo repove iz prošlosti sa kojima se treba suočiti.

On naglašava da je neophodno graditi sistem i da nije moguće probleme gomilane godinama riješiti preko noći.

Rekorderi

Prema podacima Poreske uprave RS, na listi najvećih dužnika i dalje se nalaze zdravstvene ustanove. Zaključno sa krajem aprila ove godine najveći iznos dospjelih, a neizmirenih obaveza za porez i doprinose od 88,4 miliona maraka ima Univerzitetski klinički centar RS, zatim 47,6 miliona KM duguje bolnica u Istočnom Sarajevu, dok je na trećem mjestu sa dugom od 46,9 miliona KM bolnica “Sveti apostol Luka” u Doboju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana