Стан на дан чека крај пандемије

Данијела Бајић
Стан на дан чека крај пандемије

БАЊАЛУКА - Стан на дан у Српској изнајмљује 949 власника, а због богате туристичке понуде на Јахорини и Равној планини услуга изнајмљивања смјештаја на краћи период све је популарнија у Палама и Трнову.

Показују то подаци Агенције за посредничке и информатичке услуге (АПИФ) РС, према којима су се Пале са 156 регистрованих станова на дан, нашле одмах иза Бањалуке, гдје је ову дјелатност пријавило чак 236 власника некретнина, највише у Српској.

У топ пет локација по броју некретнина за издавање треће мјесто заузело је Требиње, гдје се изнајмљивањем станова на дан, према подацима АПИФ-а, баве 84 власника некретнина, за десет више него у Трнову, које у корак прати Шипово.

- У Српској су се крајем прошле године изнајмљивањем станова на дан бавила 872 власника некретнина, а у априлу прошле године 767 - истакли су у АПИФ-у.

Паљанин Лука Цицовић каже да се због велике потражње већ неко вријеме бави изнајмљивањем апартмана и то на краћи временски период.

- Највише посла имамо током зимске сезоне. У том периоду, како прије вируса корона, тако и претходних мјесеци у овом дијелу Српске готово је било немогуће наћи слободан стан на дан, док на дуже вријеме готово да нико и не издаје - казао је Цицовић, у чијем апартману за пет особа ноћ кошта 50 КМ.

Додао је да је током прољећа и љета мање муштерија, што је, како каже, очекивано, с обзиром на то да није сезона. 

- Пандемија сигурно није помрсила рачуне власницима некретнина, јер сад је много више оних који се баве тим послом у Палама у односу на исти период прошле године - казао је Цицовић.

С друге стране, власници некретнина у Бањалуци кажу да имају мање гостију током пандемије, али да станови на дан не зјапе празни, јер се изнајмљују, али на дужи временски период. 

- Број долазака туриста у Бањалуку у посљедњих годину дана је драстично опао, због чега је смањена и потражња за становима на дан. Из тог разлога, многи власници некретнина су се одлучили да своје станове дугорочно изнајме, јер им је то много сигурнија варијанта током пандемије - казала је власница агенције за некретнине “Сага” из Бањалуке Станислава Лигка.

Према њеним ријечима, мало власника тренутно изнајмљује станове на дан у Бањалуци, а ту углавном одсједају клијенти који у град дођу пословно.  

Директор бањалучке агенције за некретнине “Ремакс” Драган Милановић каже да се због недостатака гостију из иностранства током пандемије велики број људи преоријентисао на изнајмљивање станова на дужи временски период, како не би морали да се одјављују.

 - Током пандемије обратило нам се више клијената у жељи да станове које су издавали на дан, изнајмљују на дужи период, јер се надају да ће све ово проћи и да ће наставити тамо гдје су стали - казао је Милановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана